Sporthalverhuurder trekt zich plotseling terug, basketballers Utrecht Cangeroes staan op straat

© Fotostudio RedGreenBlue
UTRECHT - Zo'n vijfhonderd basketballers van Utrecht Cangeroes zitten plotseling zonder trainingsruimte. De verhuurder van de sporthal David Lloyd in Utrecht Overvecht ziet ondanks eerdere toezeggingen af van een huurovereenkomst met de basketbalvereniging. De club overweegt, met steun van SportUtrecht, juridische stappen.
Volgens voorzitter Theo Slaats van Utrecht Cangeroes verliest hij door het besluit van David Lloyd ineens de helft van zijn trainingsruimte. De club gebruikt de hal in Overvecht al twaalf jaar. Wat begon met een paar uurtjes in de week, breidde in de loop der jaren steeds meer uit naar alle avonden in de week. In de afgelopen twee jaar werden meerdere gesprekken gevoerd met de verhuurder over een nieuw huurcontract voor de komende periode.

Padel in plaats van basketbal

Maar ineens is daar een streep doorheen gezet. De verhuurder heeft laten weten in plaats van de overeenkomst met de basketballers, te kiezen voor een exclusieve verbintenis met een commerciële padelaanbieder. De basketbalvereniging is volledig verrast door het besluit, net als de gemeente Utrecht die betrokken was bij de gesprekken.
Op 28 december stuurde wethouder Maarten van Ooijen nog een optimistische brief aan de raad dat er een oplossing gevonden was voor de basketballers en dat de gemeente financieel zou bijspringen. Maar op 4 januari kregen de Cangeroes en de gemeente te horen dat het hele feest niet doorging. "We zijn zeer teleurgesteld in de handelswijze van David Lloyd", schrijft de wethouder vandaag aan de raad.

Juridische stappen

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. Utrecht Cangeroes en SportUtrecht onderzoeken welke juridische stappen mogelijk zijn. "We hadden een deal", zegt voorzitter Slaats. Op een handtekening na was volgens hem alles afgesproken en was er geen enkele reden om aan te nemen dat de verhuurder ineens met het padel-verhaal uit de hoge hoed zou komen.
Waar de honderden basketballers straks moeten gaan trainen, is nog de vraag. De club is naarstig op zoek naar een oplossing. Met in eerste instantie een tijdelijke oplossing. "We zullen de pijn moeten verdelen", zegt Slaats. Alle teams zullen volgens hem water bij de wijn moeten gaan doen en zich flexibel moeten opstellen. Er wordt gezocht naar lege gymzaaltjes, maar het betekent volgens de voorzitter in elk geval dat teams minder zullen kunnen trainen.
En daarna moet er uiteraard nog gezocht worden naar een lange termijnoplossing. Hoe die er uit moet komen te zien, is ongewis. Volgens Slaats is er in de hele gemeente een grote vraag naar trainingsruimtes op piekuren. Het zal dan ook niet eenvoudig worden om een nieuw onderkomen te vinden voor de honderden basketballers.
De wethouder heeft gezegd dat de gemeente de club gaat helpen bij de zoektocht naar een oplossing.