KNVB alert op toename besmettingen in betaald voetbal

© FCUtrecht.nl
ZEIST/UTRECHT - Voetbalbond KNVB zegt alert te zijn op de toename van het aantal coronagevallen binnen de selecties van clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. De eerder gedane oproep veelvuldig te testen en de 1,5 metermaatregel nadrukkelijk na te leven moet voorkomen dat de competities zoals in Engeland te maken krijgen met tal van afgelastingen.
De eerste divisie gaat vrijdag weer van start, de Eredivisie volgt een week later. Clubs melden deze week veel positieve gevallen. De KNVB had de clubs voorafgaand aan de winterstop al een mail gestuurd waarin het belang van vaccinatie en een booster wordt benadrukt.

Gevaccineerd of getest

Tot en met 17 januari mogen slechts spelers op het wedstrijdformulier staan die niet langer dan vier maanden geleden volledig gevaccineerd zijn, hetzij de afgelopen zes maanden een infectie met corona hebben doorgemaakt of onlangs een boosterprik hebben gekregen. Spelers die niet aan deze voorwaarden voldoen moeten een negatieve uitslag uit een PCR- of antigeentest kunnen overleggen.
"We zijn zeer alert en horen dat de clubs dat ook zijn. Belangrijkste aandachtspunten zijn dat we nadrukkelijk hebben opgeroepen om 1,5 meter afstand te houden, vooral in kleedkamers, bij de lunch, wedstrijdbesprekingen en vervoer. Dat helpt echt om besmettingen tegen te gaan", aldus een woordvoerder, die stelt dat de bond alleen rond wedstrijden eisen kan stellen.

Minimaal 14 spelers

De clubs bepalen hoe vaak ze spelers testen, de KNVB heeft wel geadviseerd om na de winterstop selectie en staf in de eerste week tweemaal te testen op de aanwezigheid van het virus. "Verder blijft het advies om laagdrempelig te testen bij klachten. Het opvolgen van de basismaatregelen inclusief het onderling afstand houden blijft cruciaal bij het voorkomen van uitbraken binnen het team", aldus de woordvoerder.
Het minimum aantal spelers om te kunnen voetballen is dertien waarvan minimaal één keeper. Wordt dat aantal niet gehaald dan moet de club als bewijs testen overleggen aan de bondsarts van de KNVB. "Maar daarbuiten zullen wij ook per situatie kijken. Het kan ook zijn dat een of meer spelers vanwege de quarantaineregels ontbreken, wanneer ze in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon. We leveren dus per geval maatwerk. Wel is het doel dat als een wedstrijd even gespeeld kan worden, deze ook doorgaat. De continu´teit van de competitie mag niet in gevaar komen door het onnodig uitstellen van wedstrijden."