Van der Maarel neemt het op voor Hake: 'Ik kan niets met mensen die roepen dat de trainer eruit moet'

UTRECHT - Zes punten uit de laatste zeven duels in de eredivisie en uitschakeling in de KNVB Beker. De feiten zijn keihard. FC Utrecht sluit 2021 af in mineur, nadat er ook van FC Twente niet gewonnen wordt.
FC Utrecht kwam tegen Twente (1-1) op achterstand na een fout van Mike van der Hoorn. Ook al kwam Twente daarna vrij snel met tien man te spelen na een rode kaart voor Sadílek, FC Utrecht wist de Tukkers amper aan het wankelen te brengen. Mark van der Maarel voelde het al aankomen. "Het is moeilijk winnen dan. De realiteit is even dat het tot kansen komen en scoren niet overhoudt. We spelen ze al in de kaart met het wedstrijdverloop. We kunnen alle clichés er uitgooien, maar feit blijft dat we er veel te weinig uit hebben gehaald."
Mimoun Mahi maakte diep in blessuretijd de gelijkmaker
Mimoun Mahi maakte diep in blessuretijd de gelijkmaker © Orange Pictures
Mimoun Mahi: "Die goal is fijn, maar we creëren te weinig"
De laatste wedstrijd van het jaar tegen FC Twente werd er op die manier ook weer een van overleven. Pas in de 95e minuut kopte Mimoun Mahi de bevrijdende gelijkmaker binnen. "Ja lekkere goal, maar we doen onszelf wel tekort. Dat komt omdat we het te makkelijk weggeven. Als Twente voorkomt gaat het zich ingraven. Dat weet je van tevoren. Als team stonden we goed, maar individueel maken we te veel fouten en we creëren te weinig", reageerde Mahi.
FC Utrecht - FC Twente 1-1
0-1 Ricky van Wolfswinkel 17'
1-1 Mimoun Mahi 90'+5
Rode kaart: Sadílek (FC Twente) 51'
"Het maakt me niet uit hoe we hier uitkomen. Voor mijn part gaan we paintballen", vervolgt die doelpuntenmaker. "Het is in ieder geval goed dat de kerstdagen nu komen. Dan kan iedereen zijn hoofd leeg maken."
Ik kan niks met mensen die roepen dat de trainer eruit moet
Mark van der Maarel
Een ding is wel duidelijk geworden; FC Utrecht heeft nieuwe energie nodig. Van der Maarel ziet dat ook, maar wil niet zeggen dat dit energie van buitenaf moet zijn. "Ik kan er niks mee als mensen roepen dat de trainer eruit moet. Ik snap dat het geroepen wordt, maar als je individueel te weinig creativiteit laat zien en te veel individuele fouten maakt moet je niet de technische staf de schuld geven. Ik vind het verschrikkelijk hoe het nu gaat. We zijn ambitieus en werken goed samen. Dan is het ontzettend zuur dat we niet kunnen voldoen aan de ambities."
Mark van der Maarel: 'Verschrikkelijk hoe het nu gaat'

#HakeOut

René Hake voor de wedstrijd tegen Twente
René Hake voor de wedstrijd tegen Twente © Orange Pictures
#HakeOut was weer eens trending topic in Utrecht. "Of mensen op mijn kop uit zijn? Ik ben niet bezig met wat mensen op social media roepen", reageert Hake. Hij wil het vooral over de wedstrijd hebben. "Het gevaar als je tegen een muur speelt, zoals Twente, is dat je overhaast gaat spelen. Ik denk dat we dat niet gedaan hebben. We bleven rustig. Ik denk wel dat we veel meer moeten creëren tegen tien man. Uiteindelijk krijgen we drie echte kansen en dat is te weinig. Dan wordt het een worsteling."
Als je maar drie kansen creëert dan wordt het een worsteling
René Hake
De winterstop komt als geroepen voor FC Utrecht. Dat realiseert Hake zich ook. "Nu hebben we tot 3 januari rust en kan de kop leeg. Dan moeten we er weer staan en moeten we vol overtuiging de tweede seizoenshelft aanpakken. Het slot van het jaar was niet goed, maar we staan met een boel ploegen nog altijd wel dicht bij elkaar in de strijd om Europees voetbal." Hake heeft eerst nog een evaluatiegesprek met de clubleiding. Of hij zich zorgen maakt? "Neuh, ik niet", klinkt het nuchter.
René Hake: 'We moeten allemaal de kop leegmaken'
FC Utrecht gaat de winterstop in als zevende, op slechts vier punten van de vierde plaats. Het begint na de winterstop op 16 januari wel met een loeizware thuiswedstrijd tegen Ajax.