Hake lijkt voor Oehlschlägel te kiezen: 'Dat is jullie interpretatie'

UTRECHT - FC Utrecht moet opkrabbelen na de bekeruitschakeling tegen NAC en zich herstellen in de competitiewedstrijd van zaterdag, in Limburg tegen Fortuna Sittard. Na de wedstrijd tegen NAC had trainer René Hake daar drie dagen voor. In die dagen is veel gepraat en getraind. Hake was daarbij meer psycholoog dan trainer. "Ja zo kun je 't noemen. Maar dat is ook nodig na zo'n domper. En dan gaat het erom dat je met elkaar bespreekt hoe je nu verder moet."
René Hake, na NAC meer psycholoog dan trainer
Wat er besproken is, wil Hake niet kwijt. "Daar komt genoeg uit, maar dat is niet om met jullie te delen", zegt de Utrecht-trainer. "Wat wij besproken hebben moet tot uiting komen in de komende twee wedstrijden." Die twee wedstrijden, uit tegen Fortuna en thuis tegen FC Twente, zijn de laatste twee duels van 2021. "Je gaat bij elkaar zitten om te bespreken wat je met zijn allen wilt. En als we zes punten pakken, sluiten we het jaar met een positief gevoel af", stelt Hidde ter Avest.

Dood vogeltje

Op de vrijdagtraining viel in elk geval op dat er bij de veldspelers nauwelijks nog chagrijn te bespeuren was en dat er met veel plezier getraind werd. "Dat is ook de basis denk ik", stelt Hake. "Ook in een moeilijke periode moet je dat blijven houden." "Iedereen zit wel eens in een dipje, een overwinning is het beste medicijn", vult Ter Avest aan.
Hidde ter Avest: Een overwinning is het beste medicijn
Hoe anders was dat bij de keepers. Daar liep Maarten Paes als een dood vogeltje over het veld, terwijl Eric Oelschlägel met de borst vooruit liep. Dat zou erop kunnen duiden dat Hake heeft besloten Paes na een aantal mindere optredens te passeren. "Ik heb dat niet gezien", zegt Hake. "Dat is jullie interpretatie."
Gert Kruys over de fouten van Maarten Paes
Gert Kruys zette in Een Berg Sport de recente fouten van Paes op een rij. Daaruit blijkt dat Paes na zijn topwedstrijd tegen Ajax een aantal wedstrijden heeft gespeeld waarin hij kostbare fouten maakte. Kruys wees daarbij op de blunder tegen AZ en de fouten van de doelman tegen PSV en NAC. "Dat overkomt het iets te vaak, maar het is inherent aan de ontwikkeling van een jonge keeper."
Hake bevestigde wel dat behalve Mark van der Maarel en Moussa Sylla, die er tegen NAC al niet bij waren, ook Bart Ramselaar en Django Warmerdam tegen Fortuna Sittard niet zullen spelen. Ramselaar viel tegen NAC geblesseerd uit, en Warmerdam is 'niet beschikbaar'.

Crisis?

Op de vraag of FC Utrecht in een crisis zit, was technisch-directeur Jordy Zuidam in Een Berg Sport heel duidelijk. "Ja. Maar we mogen ook trots zijn op het feit dat we over een crisis praten terwijl we zesde staan. Als we de komende twee wedstrijden zouden winnen gaan we met 33 uit 18 de tweede seizoenshelft in!"
Gert Kruys: Trainer zijn van FC Utrecht is heel moeilijk.
Gert Kruys is dat met Zuidam eens. Hij reageerde ook op de kritiek van de supporters op trainer René Hake. "De voetballerij is heel opportunistisch. Het is niet makkelijk om trainer te zijn bij FC Utrecht. Zelfs toen Utrecht derde stond waren er fans die vonden dat Hake weg moest. Onze achterban is wel heel erg opportunistisch en cynisch."
Zuidam erkent dat de supporters recht van spreken hebben. "Zij zitten voor de tv, in coronatijd. Ik moet heel eerlijk zijn, als ik zit te kijken naar wedstrijden zonder publiek, word ik daar ook niet blij van. En als je dan een aantal wedstrijden niet wint, is het logisch dat de mensen teleurgesteld zijn. Dat zijn wij ook."
Jordy Zuidam: Logisch dat de fans teleurgesteld zijn
De FC Utrecht-analist van RTV Utrecht noemde ook de kritiek op Erik ten Hag, Dick Advocaat en John van den Brom. Twee van hen haalden Europees voetbal en één bereikte de -nooit gespeelde- bekerfinale, maar konden desondanks bij veel fans weinig goed doen.
FC Utrecht speelde 22 keer een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Daarvan werden er zes gewonnen en acht verloren. Vorig seizoen werd het in Sittard 1-0 voor FC Utrecht door een treffer van Dalmau.
De laatste keer dat FC Utrecht bij Fortuna verloor was in april 2000. Toen werd het 3-0.