Dalmau lijkt in de basis te starten in bekerduel tegen NAC

UTRECHT - Na een slechte reeeks in de competitie mag FC Utrecht dinsdag het gebutste zelfsvertrouwen proberen op te poetsen in de KNVB beker. In de tweede ronde van het bekertoernooi gaat de ploeg van René Hake op bezoek bij NAC. De Bredanaars staan momenteel negende in de eerste divisie. FC Utrecht won in de eerste ronde van de amateurs van SteDoCo. NAC worstelde zich na strafschoppen langs VVV.

Basisplaats Dalmau

Als de medische staf het verantwoord vindt, keert Maarten Paes bij FC Utrecht terug onder de lat. De sluitpost ontbrak zaterdag tegen Go Ahead Eagles vanwege een blessure. Moussa Sylla is er nog niet bij. Het lijkt erop dat Willem Janssen en Adrián Dalmau een basisplaats krijgen van René Hake. Zij spelen in de plaats van Mark van der Maarel en Tasos Douvikas. Van der Maarel verliet op maandag voortijdig geblesseerd de training, Douvikas lijkt zijn basisplaats tijdelijk kwijt te raken nu hij al twee maanden niet meer heeft gescoord.
"Het is een belangrijke wedstrijd voor FC Utrecht, want we willen verder in de beker", blikt René Hake vooruit. "Dus zullen we van NAC moeten winnen. Ze zijn niet aan topseizoen bezig, maar ze hebben wel een aantal; spelers die weten wat er op een hoger niveau gevraagd wordt. Wij zijn het aan onze stand verplicht om te winnen."
René Hake over het bekerduel tegen NAC
FC Utrecht likte zondag de wonden na de teleurstellende 0-0 tegen Go Ahead Eagles. René Hake zag het nodige chagrijn. "En terecht, we hadden die wedstrijd moeten winnen en dat is niet gebeurd." Hoe dat kwam is voor Hake duidelijk. "We waren dominant en hebben geen kans weggegeven. Maar het moet vooral beter in de eindfase van het aanvallen. De gretigheid moet daar veel groter zijn."
Wie zeer gretig was de laatste paar weken, was Adrián Dalmau. De Spanjaard was beslissend tegen Heracles en had tegen Go Ahead pech toen zijn kopbal de lat trof. "Hij is een poos uit beeld geweest, maar hij is hard bezig geweest om erbij te komen", zegt Hake. "Hij heeft zich laten zien bij die twee invalbeurten. Dus ik denk erover na om hem te gebruiken. Een basisplaats is zeker een optie."

Man in vorm

Een van de weinige spelers van FC Utrecht die de laatste weken nog goed in vorm is, is Mike van der Hoorn. De verdediger zelf het lastig om daar iets over te zeggen. "Ik kan mezelf niet zo beoordelen als we geen resultaten halen. Ik vind het makkelijk als we winnen."
Mike van der Hoorn
Van der Hoorn erkent dat FC Utrecht in een moeilijke fase zit. "Maar we zijn nog steeds bezig met de dingen waar we goed in zijn. We proberen dat ook met volle overtuiging terug te krijgen." Daarbij zit het in kleine dingen, stelt Van den Hoorn. "Tegen Heracles valt hij in de laatste seconde en tegen Go Ahead lukt dat net niet."
De insteek voor de wedstrijd tegen NAC is voor Van der Hoorn klip en klaar. "Wij moeten door, dus dat is één taak gewoon. Geen excuses." Daarbij kan het een voordeel zijn dat het stadion in Breda leeg is: NAC met de fans er achter speelt met twaalf man. Van der Hoorn denkt dat dat dinsdag niet veel uitmaakt. "Ik denk dat ze zich tegen een eredivisieclub wel willen bewijzen."

De tegenstander

NAC is in de competitie al vijf duels op rij ongeslagen. Van die vijf duels werden er twee gewonnen, drie duels eindigden gelijk. In het eigen Rat Verlegh Stadion verloor NAC dit seizoen alleen van Emmen (1-2). Topscorer van de ploeg is oudgediende Ralf Seuntjens. Hij maakte er elf.
Sinds afgelopen zomer staat voormalig Jong FC Utrecht-speler Odysseus Velanas onder contract bij NAC. Hij kwam in veertien van de twintig competitie- en bekerduels in actie en scoorde één keer. De laatste zes duels speelde hij geen minuut.
Jong FC Utrecht speelde eerder dit seizoen in Breda met 1-1 gelijk. Na een eigen doelpunt van Juliani Eersteling zette Raymond Huizing de Utrechtse gelijkmaker op het bord.

Historie

FC Utrecht en NAC speelden vier keer tegen elkaar in de beker. Alleen de laatste keer wist NAC te winnen. In januari 2005 ging bekerhouder FC Utrecht in Breda in de verlenging met 2-1 onderuit. Dave van den Bergh had FC Utrecht op voorsprong gezet, de gelijkmaker van Mike Zonneveld zorgde voor de 1-1. In de verlenging maakte Yuri Cornelisse de winnende treffer.
FC Utrecht speelde zeven van de laatste acht KNVB-bekerduels buiten de eigen Galgenwaard. Van die zeven duels werd alleen de uitwedstrijd tegen Ajax, vorig seizoen, verloren. In de Johan Cruijff Arena werd het toen 5-4.
FC Utrecht won de KNVB beker drie keer, in 1985, 2003 en 2004. Daarnaast werden drie finales verloren en werd de finale van 2020, waar FC Utrecht zich wel voor had geplaatst, niet gespeeld. NAC won in 1973 de beker en verloor de finales van 1961, 1967 en 1974.