Rugby: Overtuigende zege Eemland, URC houdt schade beperkt tegen 't Gooi

AMERSFOORT/UTRECHT - In de ereklasse van het rugby heeft Eemland een ruime overwinning geboekt. De Amersfoorters waren in Middelburg met 56-11 te sterk voor Oemoemenoe. URC hield op eigen veld knap stand tegen topclub 't Gooi, maar verloor alsnog met 5-17.
Door de zege komt Eemland op 29 punten uit acht wedstrijden in de ereklasse. Daarmee is het middenmotor. URC verloor, blijft steken op 13 punten uit acht duels en bivakkeert op de tiende plaats.
Eemland-trainer Sven Bulens: "Het was een leerzame wedstrijd"

Eemland boekt plichtmatige zege

Eemland was het aan zijn stand verplicht om te winnen van laagvlieger Oemoemenoe, maar de eerste try was van de thuisploeg. De vroege 0-8 achterstand wist Eemland snel om te buigen in een 12-8 voorsprong, waarna de Amersfoorters alleen maar verder uitliepen.
Omdat de ploeg van trainer Sven Bulens al snel vier try's had gescoord, had Eemland ook het bonuspunt in de pocket. Aan het einde van de wedstrijd nam de concentratie daardoor wat af, maar desondanks trok Eemland een 56-11 overwinning over de streep.
Ik vind dat we in de breedte moeten groeien, en dan aan de top moeten bouwen
Sven Bulens (coach Eemland) over de groei van het rugby in Nederland
"Als je kijkt naar het spel, dan was het een plichtmatige overwinning", aldus Bulens. "Maar Oemoemenoe is thuis beter dan uit. We spelen slecht, maar zetten wel 56 punten op het bord. We konden geen controle krijgen op het spel. Er kwam geen lekkere flow in van onze kant. Wij moesten wakker worden aan het begin."
"Het was zeker een leerzame wedstrijd. We hebben wat jonge jongens laten spelen. Maar dit moet je ook meemaken, mentaal", zegt de trainer.
Het niveau van Oemoemenoe is niet te laag, vindt Bulens. "Elke wedstrijd is een wedstrijd en iedereen moet de ruimte krijgen op het hoogste niveau. Ik vind dat we in de breedte moeten groeien, en dan aan de top moeten bouwen. Als Rugby Nederland moeten we iedereen de kans geven en halverwege het seizoen de competitie splitsen."
Talentvolle Mika Zetzema: "Ik wil graag met Eemland eens kampioen worden"

Dromen over de landstitel

De talentvolle Mika Zetzema mocht bij Eemland meedoen met het eerste. "De wedstrijd had zijn ups en downs, misschien door de lange busreis dat de focus wat minder was. Maar we hebben een mooie score neergezet", vertelt hij. "Je leert dat je samen moet blijven spelen. Er gaan wat koppies hangen en daar kan je veel van leren hoe je ermee omgaat en hoe je de rust terug krijgt."
"Ik vind het heerlijk en ik kom graag trainen. Ik ben ook met Nederland onder 20 op pad geweest en probeer nu mogelijk naar Delta (Nederland onder 24) te groeien. En met Sven Bulens als coach ben ik heel tevreden", aldus Zetzema. "Ik wil graag met Eemland eens kampioen worden. Dat staat op mijn bucketlist. En ik wil naar Delta of Oranje kan doorgroeien, en dan ooit eens aan een WK-kwalifictie mee te doen."
Overigens moest Eemland het doen zonder Robbin Schut, die met de Nederlandse talentenploeg in actie kwam in Portugal. Hugo Langelaan had geen interlandverplichtingen en kon dus wel meedoen met Eemland.
URC (rood-blauw) ontving 't Gooi
URC (rood-blauw) ontving 't Gooi © RTV Utrecht

Kleine nederlaag voor URC

Op Sportpark Rijnvliet wisten de rugbymannen van URC de schade beperkt te houden tegen 't Gooi. De nummer twee van de competitie liep in de eerste helft uit naar een 0-12 voorsprong en daar bleef het lang bij. Na rust hield URC goed stand.
Vlak voor tijd, toen 't Gooi al was uitgelopen naar 0-17, wisten de Utrechters de eer te redden. De ploeg van trainer Luc Visser scoorde een try, maar miste vervolgens de conversie. De eindstand was daarom 5-17 bij de regioderby tussen de rugbyteams uit Utrecht en Hilversum.
Brecht Herremans kan leven met de nipte nederlaag. "Als je naar alle blije koppen kijkt, zien wij dit niet als verliezen of winnen. We hebben stappen gemaakt als team en dit is onze beste wedstrijd tot nu toe. Dit is een grote prestatie van ons en we zijn echt tevreden. Vooral verdedigend waren we ongelooflijk goed", zegt hij.
Trainer Luc Visser zag het treffen met 't Gooi vooraf als een belangrijke test. "Het was echt een goede krachtmeting. We zijn flink opgeklommen dit jaar, staan op een verdienstelijke tiende plek. Maar we hebben veel karakter laten zien. We hebben try's weten te voorkomen. Het was heel mooi om te zien", aldus Visser.
URC-trainer Luc Visser is trots: "We kunnen ons beter meten met de topteams"
"We mogen echt trots zijn, we hebben bijna al onze doelen gehaald. Het is echt een volgende stap voor URC Heren 1 in deze competitie. We kunnen ons beter meten met de topteams", gaat hij verder. "We gaan nog wel een paar teams gaan laten schrikken dit jaar. We gaan straks poulefases in. Het zou mij niet verbazen als we nog bij de top-8 komen. Bij de onderste acht dan zijn we daar de grote kanshebber."