De Ruijsscher kiest ondanks terugkeer Aarts voor Steenbeek

UTRECHT - Het was een verrassend bericht vorige week. De zwembond meldde dat Laura Aarts weer was opgenomen in de nationale selectie. En dat terwijl de keepster, die destijds in Hongarije speelde, in 2019 had bedankt voor Oranje en kort daarna zelfs helemaal was gestopt. Aarts is inmiddels teruggekeerd bij haar oude club UZSC en speelt daar in het derde. Eerste keepster Laura Steenbeek heeft niets te vrezen, vooralsnog.

Wel op één lijn met de nieuwe bondscoach

"Ik denk dat het voor iedereen wel een verrassing was, vooral omdat het zo snel gegaan is", zegt Laura Aarts. "Ik heb één gesprek gehad met de bondscoach en eigenlijk binnen anderhalve week besloten om terug te komen. We zaten heel erg op één lijn." Dat zat Aarts niet met de vorige bondscoach, onder wie ze bedankte voor Oranje en de lol in topsport verloor.
Laura Aarts, wel op één lijn met de nieuwe bondscoach
In tegenstelling tot oud-bondscoach Arno Havenga vindt Evangelos Doudesis dat speelsters wèl in buitenlandse competities moeten kunnen spelen en dat topsport en studie te combineren zijn. Vooral dat laatste was voor Aarts heel belangrijk. "En hij kwam op het goeie moment", zegt Aarts, die in UZSC dames 3 speelde toen de bondscoach haar belde. "Zijn karakter en alles sluit gewoon veel meer aan bij wat ik als speler nodig heb."
Laura Aarts
Laura Aarts © Orange Pictures.
Toch blijft het opvallend, een bondscoach die een afgezwaaide speler, die ergens in een derde team speelt, vraagt om terug te komen. Aarts realiseert zich heel goed dat ze op dit moment nog niet goed genoeg is voor de top. "Het is lastig inschatten hoe ver ik nu ben. Toen vorig jaar vanwege Corona de zwembaden dicht waren heb ik totaal niet getraind in het water. Maar als ik moet gokken zou ik zeggen dat ik in februari wel weer fit ben."

Steenbeek blijft eerste keus, voorlopig

Nu is Aarts dus nog niet fit, en daarom blijft Laura Steenbeek voorlopig eerste keus voor UZSC-coach Joachim de Ruijsscher. "Laura Aarts moet eerst op conditie zien te komen en Laura Steenbeek is onze eerste keepster. Dat doet ze hartstikke goed", zegt De Ruijsscher over zijn keepersprobleem. De UZSC-coach was verrast door de terugkeer van Aarts. "Ik kreeg vorige week een belletje van de bondscoach. Daarna zijn we met verschillende mensen, ook binnen de vereniging, in gesprek gegaan."
Joachim de Ruijsscher over zijn luxeprobleem
Uiteraard sprak De Ruijsscher ook uitgebreid met Steenbeek. "Die laat er heel veel voor om maximaal te presteren. Ze is zelfs minder gaan werken om alles eruit te kunnen halen wat er in zit. Dan is het wel even slikken als Laura Aarts terugkomt." Steenbeek beaamt dat. "Woensdag voor de training kwam alle boosheid eruit, maar ook het verdriet, alles."
Woensdag voor de training kwam alle boosheid eruit
Laura Steenbeek
Inmiddels ziet Steenbeek ook de positieve kanten. "Ze kan me ook beter maken. Het was in het begin even slikken maar nu zie ook de goeie dingen ervan in. Ik ben er nu ook wel een soort van blij mee. We doen het met het team, we willen allemaal graag winnen. En ik weet dat Laura het beste in mij naar boven haalt."
Laura Steenbeek over de terugkeer van Laura Aarts
Toch kan de terugkeer van Aarts op den duur wel degelijk tot gevolg hebben dat Steenbeek wordt gedegradeerd tot twee keeper. Dat valt tussen de regels door op te maken uit de woorden van De Ruijsscher. "We doen aan topsport en dan wil je een zo sterk mogelijk team hebben. En dan hoop ik dat we elkaar beter maken. Ik heb het gevoel dat dat nu al gebeurt."