FC Utrecht lijdt verlies van 5,7 miljoen, maar is niet ontevreden: 'In 2025 zwarte cijfers'

UTRECHT - FC Utrecht heeft vorig seizoen een verlies geleden van 5,7 miljoen euro. De club is daarmee niet ontevreden, omdat in het meerjarenplan rekening was gehouden met een groter verlies. FC Utrecht heeft naar eigen zeggen "ondanks de coronapandemie beter gepresteerd dan verwacht."
De presentatie van de jaarcijfers
De presentatie van de jaarcijfers © RTV Utrecht
De club kreeg uiteraard veel minder binnen aan inkomsten uit eten en drinken, omdat het stadion het grootste deel van de competitie leeg was. Verder waren er minder sponsorinkomsten. De financiële pijn viel ook nog mee door de steun van de supporters, meldt de club. "Dankzij de grote steun van onze supporters zijn er ruim 7.500 seizoenkaarten verkocht waardoor een stevige financiële basis is gelegd voor onze omzet en resultaat."
Wij denken dat je die kosten moeten maken om in de toekomst een financiële stabiele situatie te bereiken
Edo Keuning, financieel directeur FC Utrecht
"We doen wat we beloven. Daar zijn we tevreden over. We hebben een plan richting 2025, we zitten nog keurig op de route", vertelt algemeen directeur Thijs Otto van Es bij de presentatie van de jaarcijfers. "Het streven is om in 2025 zwarte cijfers te schrijven."
Volgens financieel directeur Edo Keuning moet het verlies van 5,7 miljoen euro in perspectief worden gezien. "Het verlies is voor een groot deel ontstaan doordat we investeren. Wij denken dat je die kosten moet maken om in de toekomst een financiële stabiele situatie te bereiken. Zoals het Topsportcentrum (afgelopen zomer geopend in Overvecht, red) en aanpassingen die we doen bij de promenades", zegt Keuning...
Bij FC Utrecht zijn ze over het verlies van bijna zes miljoen euro tevreden, omdat het minder was dan begroot

NOW

FC Utrecht heeft vorig seizoen wel een beroep gedaan op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Een deel daarvan moet worden terugbetaald, omdat de omzet toch groter was dan werd verwacht.
Maar FC Utrecht heeft ook bij de belastingdienst een schuld open staan van 10 miljoen euro. Vorig jaar was die schuld nog nul. De club heeft namelijk gebruik gemaakt van de uitstel van belastingbetaling vanwege de coronacrisis. Volgens Keuning is de liquiditeitspositie van het bedrijf FC Utrecht namelijk belangrijk richting een stabiele situatie: "Wij houden er natuurlijk rekening mee dat we die schuld moeten aflossen."
"Het is veel geld. Heel veel bedrijven in Nederland hebben die mogelijkheid aangepakt. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we dit in de toekomst kunnen terug betalen", aldus Keuning.
Dat is afhankelijk van hoe de steunmaatregelen eruit zien
Thijs Otto van Es over het compenseren van seizoenkaarthouders

Opnieuw zonder publiek

In de begroting van het huidige seizoen heeft FC Utrecht opgenomen dat iedere wedstrijd met publiek zou worden gespeeld. Maar inmiddels zijn de stadions al twee speelrondes leeg. "Dit scenario had niemand verwacht", zegt Keuning. "We moeten nu kijken hoe we daar zo goed mogelijk mee omgaan. Vorig jaar hebben we dat al gedaan. Ik heb er vertrouwen in dat we dat dit jaar ook weer doen."
Feit blijft dat de seizoenkaarthouders thuis zitten. FC Utrecht weet nog niet of het compensatie kan aanbieden. "Ons streven is wel dat als de overheid ons compenseert in het verlies van ticketverkoop of de wedstrijden van seizoenkaarthouders, dat wij dat ook compenseren."
FC Utrecht heeft door de coronacrisis 4 miljoen euro aan NOW-steun gekregen en bij de belastingdienst 10 miljoen euro aan uitgestelde betalingen open staan
De loonkosten waren dit seizoen 1,3 miljoen euro minder dan in het seizoen daarvoor. De transferopbrengsten waren vorig seizoen 4,7 miljoen euro, tegenover 3,8 miljoen in het seizoen daarvoor. Dat zit daarmee rond het gemiddelde van de afgelopen jaren. Alleen seizoen 2017-2018 sprong eruit met een klapper van 11,1 miljoen euro.

Goed verlopen

De club vindt verder dat het jaar sportief "goed is verlopen". Halverwege de eerste seizoenshelft vertrok trainer John van den Brom naar het Belgische KRC Genk en werd René Hake aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. FC Utrecht sloot het seizoen af met een zesde plek en het spelen van play-offs.
FC Utrecht heeft er de afgelopen jaren geen geheim van gemaakt dat de club bezig is met de aankoop van Stadion Galgenwaard. Grootaandeelhouder Frans van Seumeren wilde dit eigenlijk voor elkaar krijgen in het jubileumjaar. Dit is niet gelukt. Van Es laat weten dat de onderhandelingen nog steeds bezig zijn. Dezelfde woorden die hij een jaar geleden sprak bij de presentatie van de jaarcijfers.
"Als je iets heel groots koopt, dan is dat heel complex om dat goed voor elkaar te krijgen", zegt Van Es daarover.
FC Utrecht hoopt zo snel mogelijk met nieuws te komen over de aankoop van Stadion Galgenwaard.........