Kistemaker maakte indruk bij FC Utrecht en Spakenburg: 'Gemis voor de voetballerij'

Utrecht/Bunschoten-Spakenburg - Jan Willem van Ede (58) en Gert Peter de Gunst (53) speelden beiden met veel genoegen onder trainer Simon Kistemaker. Dinsdag overleed 'De Kist' op 81-jarige leeftijd. Bij de oud-keeper van FC Utrecht en de oud-middenvelder van Spakenburg heeft de 'unieke trainer' indruk gemaakt.
Kistemaker werd in de zomer van 1995 aangesteld bij FC Utrecht. Van Ede wilde toen eigenlijk na de bestuurlijke onrust bij de club vertrekken. "Simon maakte zich op een ongelofelijke manier sterk om mij voor de club te behouden", herinnert Van Ede zich.
"Hij ging nog net niet op zijn knieën. Hij stak er heel veel energie in. Ze zeggen weleens dat je maar één keer een eerste indruk van iemand kunt opdoen. Toen merkte je dat je met iemand te maken had die er alles voor deed wat hij wilde", aldus het clubicoon van FC Utrecht.
Ik ben toen voor hem in de bres gesprongen en dat heeft mij ook uiteindelijk de kop gekost
Gert Peter de Gunst
De Gunst speelde in 1998 en 1999 onder trainer Kistemaker twee seizoenen bij topklasser Spakenburg. "Je denkt wel gelijk terug aan die tijd. Simon was een geweldige man. Een keiharde trainer maar heel eerlijk en oprecht. Ik denk daar met veel plezier aan terug", aldus De Gunst.
Met de eerlijkheid van Kistemaker maakte De Gunst al snel kennis bij Spakenburg. "Een van de eerste dingen die hij tegen mij zei was 'Gert Peter dat vind ik niks, dat is een hockeynaam. Ik noem je Peter.' Typisch Simon, hoe hij dat ook zei."

Indruk gemaakt

Kistemaker werd in zijn tweede seizoen bij Spakenburg ontslagen na tegenvallende resultaten. "Ik was op dat moment zijn aanvoerder en was het er niet mee eens. Ik ben toen voor hem in de bres gesprongen en dat heeft mij ook uiteindelijk de kop gekost. Niet dat dat erg was, maar dat geeft wel aan dat ik iets met hem had."
Ook bij FC Utrecht moest Kistemaker gedwongen vertrekken. Het bestuur en de trainer stonden tegenover elkaar. De spelersselectie was het toentertijd niet eens het vertrek van 'De Kist'. "Hij stond altijd voor zijn team. Wij wilden als team ook altijd laten zien dat we achter hem stonden. Ook het publiek stond achter hem." Kistemaker had uiteindelijk slechts 18 wedstrijden de leiding bij FC Utrecht.

Fitheid belangrijk

"We moesten verschrikkelijk hard trainen. Ik ben nog nooit zo fit geweest als in die tijd. Daarnaast was het ook een man van gezelligheid. Daar zocht hij de afwisseling in", aldus De Gunst.
Maar die fitheid, dat is iets wat indruk heeft gemaakt op De Gunst. "Bij hem was een hersteltraining totaal anders dan hoe het nu gaat. Dat was bij hem de zwaarste training van de week. Dan moest je lopen, met name zonder bal. Dan zat je helemaal kapot in de kleedkamer."
Het is een ontzettend gemis voor de voetballerij
Jan Willem van Ede
"Alles valt of staat in mijn ogen bij bezetenheid voor het vak", zegt Van Ede daarover. "Dat zag je in de werkwijze van Simon dubbel en dwars terug. Dat is mij altijd bij blijven staan. Simon heeft altijd voor meer dan 100 procent gegeven waar hij mee bezig was."
Dat is volgens Van Ede één van de redenen waarom Kistemaker in zo'n korte periode indruk heeft gemaakt bij FC Utrecht. "Van origine is een bekend credo bij Utrecht niet lullen maar poetsen. Daar stond hij ook voor. Het voetbal was niet altijd even oogstrelend, maar je kon niet zeggen dat er een team stond dat hij er niet voor ging."
Zijn hele persoonlijkheid zal ik nooit vergeten
Gert Peter de Gunst

Ook gezelligheid was belangrijk

Wat De Gunst ook bij staat zijn de trainingen op donderdagavond. Na afloop stond er altijd een heel buffet klaar en werd er bier gedronken. "Hoe hij het allemaal regelde dat weet ik niet. Dan was er weer vis, dan weer Chinees. Dat vond hij prachtig als we allemaal bij elkaar waren."
"Voor de wedstrijd pompte hij iedereen op. Hij had een hekel aan gasten die opgaven en niet vol ervoor gingen", aldus de voormalig middenvelder die sinds vijf weken aan het roer staat bij De Vogels. "Voor mijn eerste wedstrijd betrapte ik mij op een uitspraak van hem. 'Als je denkt dat je moe bent, dan begint het pas', zei hij."
Dat maakte indruk op de huidige spelersgroep van De Rooien. "Ik zag de spelers er echt over na denken. Dat vond ik mooi, ik heb Kistemaker ook benoemd. Ik vroeg ze ook wat hiermee wordt bedoeld. Daar kreeg ik de goede antwoorden op."

Uniek

"Zijn hele persoonlijkheid zal ik nooit vergeten. Zo'n trainer ben ik nooit meer tegengekomen en zal ik ook niet meer tegenkomen. Het was een unieke man", aldus De Gunst. Daar sluit Van Ede zich bij aan. "Het is een ontzettend gemis voor de voetballerij. Zulke cultfiguren zijn een uitstervend ras."
In de documentaire 'Op de valreep' van RTV Utrecht komt de periode van Kistemaker bij FC Utrecht uitgebreid aan bod.