Waterpoloër Luuk Gielen terug bij Oranje

© Orange Pictures
UTRECHT - Luuk Gielen is terug bij de Nederlandse waterpoloselectie. De 30-jarige speler van het Utrechtse UZSC liet zich in 2019 tot Duitser naturaliseren, maar heeft inmiddels zijn 'oude' paspoort terug. Gielen werd na een meningsverschil met toenmalig bondscoach Robin van Galen vanaf 2016 niet meer opgeroepen voor Oranje, maar is na enkele 'goede gesprekken' met de huidige bondscoach, Veenendaler Harry van der Meer, weer geselecteerd.

Geen Olympische Spelen

In 2019 kreeg Gielen, die op dat moment al drie jaar actief was voor de Duitse recordkampioen Spandau Berlijn, de kans om door middel van een versnelde naturalisatieprocedure voor het Duitse nationale team te gaan spelen. "Ik wilde dolgraag een keer naar de Olympische Spelen en schatte de kans op plaatsing met Duitsland op dat moment hoger in dan met Nederland", motiveert Gielen zijn keuze. Gielen kwam Duitsland op het WK 2019 en de EK's van 2018 en 2020 goed voor de dag kwam, maar slaagde er niet in zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van afgelopen zomer.
Afgelopen zomer keerde Gielen terug bij UZSC, waar hij in 2013 was vertrokken om prof te worden bij het Servische Partizan belgrado, en zag van dicht bij dat er bij het Nederlands team sinds zijn vertrek veel is veranderd. "Er staat inmiddels een professionele staf, er is een fulltime-programma en ook de faciliteiten voor de spelers zijn aanzienlijk verbeterd." Met het vizier op Parijs 2024 begon het ook bij Luuk Gielen weer te kriebelen. "ik ben blij dat ik weer terug ben in Nederland en kijk er naar uit om weer voor Oranje uit te komen."

Van der Meer blij met Gielen

Bondscoach Van der Meer is blij met de terugkeer van Gielen. "Wat er voor mijn tijd allemaal is gebeurd, boeit mij eigenlijk niet. Ik bekijk het heel rationeel. Luuk is een topspeler die we met zijn ervaring en kwaliteiten heel erg goed kunnen gebruiken als midachter en schutter. Het blijft elke keer weer een loodzware opgave om de Spelen te halen, maar met Luuk erbij wordt de kans simpelweg ietsje groter."
Of Gielen al op korte termijn zijn rentree maakt, kan Van der meer nog niet zeggen. "Omdat hij vanwege zijn huidige werk komend jaar nog niet altijd beschikbaar is, weet ik niet of ik Luuk al direct ga selecteren voor het EK-kwalificatietoernooi in februari in Israël en - als we het halen - het EK in Split. Maar op weg daar naartoe zal hij sowieso al zijn steentje kunnen bijdragen om het niveau van de trainingen te verhogen."