FC Utrecht bereidt zich voor op Cambuur-uit: 'Je weet dat ze thuis sterk zijn'

UTRECHT - Met Joris van Overeem in plaats van de geschorste Adam Maher speelt FC Utrecht zondag de uitwedstrijd tegen SC Cambuur. Ook Benaïssa Benamar is er niet bij. In Leeuwarden maakt Mike van den Hoorn waarschijnlijk zijn rentree. De verdediger lijkt hersteld van de hersenschudding die hij onlangs opliep.
"Hij heeft grote delen van de trainingen mee kunnen doen. Dat is ook onderdeel van het protocol, dat hij dat langzaam moet opbouwen", zegt FC Utrecht-trainer René Hake over Van den Hoorn. Afgaande op de vrijdagtraining lijkt het erop dat Willem Janssen wel eens het slachtoffer zou kunnen zijn van de rentree van Van den Hoorn. Ook moeten we niet raar opkijken als Remco Balk speelt in plaats van Othmane Boussaid. "Alles is mogelijk", aldus Hake, die wel erkent dat Van Overeem is de basis gaat starten.

Cambuur is effectief

Cambuur is als promovendus aan een sterk seizoen bezig. De ploeg staat achtste en heeft maar vijf punten dan FC Utrecht. Drie van de zes zeges werden geboekt op eigen veld, Cambuur speelde nog geen enkele keer gelijk. "Ze hebben een vaste speelwijze en er staat een team dat ze al wat langer bij elkaar hebben", benoemt Hake de kracht van de club waar hij anderhalf jaar trainer was.
René Hake over Cambuur
Hake is ook gecharmeerd van de manier van spelen van SC Cambuur. "Dat is gericht op snel druk zetten, af en toe wat opportunistisch spel en ze gaan heel goed om met de kansen die ze krijgen. Ze scoren hoog wat betreft effectiviteit."
Cambuur staat ook bekend om zijn trouwe, fanatieke aanhang. Maar die mag er zondag niet bij zijn. Vorig jaar waren lege stadions in uitwedstrijden niet in het nadeel van FC Utrecht. "Dat klopt", zegt René Hake. "Maar los van het publiek moeten wij in uitwedstrijden beter voor de dag komen. Daar moeten we aan sleutelen."

Van de Streek tegen oude club

Voor Sander van de Streek is de wedstrijd tegen SC Cambuur een weerzien met de club waar hij van 2014 tot 2017 speelde. "Ik had wel gehoopt dat dat eerder zou gebeuren", zegt de Barnevelder. "Dat zijn wel leuke wedstrijden."
Van de Streek na ruim vier jaar eindelijk tegen zijn oude club
Cambuur verrast dit seizoen, met een achtste plek in de eredivisie. "Ze staan er goed voor en je weet dat ze thuis sterk zijn, kunstgras en normaal gesproken publiek erachter", stelt Van de Streek. "Het is altijd een lastige ploeg om tegen te spelen."

Memorabele zege Kruys

Niet alleen Sander van de Streek, ook RTV Utrecht-analist Gert Kruys heeft een verleden bij SC Cambuur. Hij was er vier jaar trainer en maakte op 1 december 1999 een historische wedstrijd mee. FC Utrecht kwam in Leeuwarden met 3-0 voor, maar het Cambuur van Gert Kruys won met 4-3.
De historische Cambuur - Utrecht van 1999
De zege van december 1999 was één van de zes overwinningen die de Friezen in de geschiedenis boekten op FC Utrecht. Ook Utrecht won zes keer. Vier keer werd het gelijk, de doelcijfers zijn 27-25 in Utrechts voordeel.
"Wat ik heel knap vind van die club is dat ze uit de eerste divisie komen en met zo veel mogelijk jongens doorgaan", zegt Gert Kruys. Hij noemt daarbij onder meer oud-FC Utrechtspeler Isa Kallon, die vorig jaar nog drie keer scoorde tegen Jong FC Utrecht. "Wat een fantastisch gozertje is dat! Hij zal gebrand zijn tegen zijn oude club."
Gert Kruys en Darren Rosheuvel over Cambuur
Ook IJsselmeervogels-middenvelder Darren Rosheuvel, met een verleden bij zowel FC Utrecht als Cambuur, is vol lof over wat er in Leeuwarden gebeurt. "Wat die op de mat leggen, ik kijk met plezier naar Cambuur."
SC Cambuur - FC Utrecht begint zondagavond om 8 uur en is live te volgen in een extra Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht.