FC Utrecht bereidt zich voor op Vitesse: 'Ze spelen wat opportunistischer en dat doen ze vrij goed'

Beeld uit Vitesse - FC Utrecht van vorig seizoen
Beeld uit Vitesse - FC Utrecht van vorig seizoen © Orange Pictures
UTRECHT - In de strijd om plaats drie, en misschien wel meer, treft FC Utrecht zondag een directe concurrent: Vitesse. De Arnhemmers staan vijfde en hebben vier punten minder dan FC Utrecht. Deze week maakte Vitesse voor de tweede keer indruk tegen Tottenham Hotspur in de Conference League.

Afwijkende speelstijl

Aan de hand van Thomas Letsch speelt Vitesse andere dan de meeste clubs in de eredivisie. "Het verschil is dat ze met drie centrale verdedigers spelen", zegt FC Utrecht-trainer René Hake. "Ze spelen veel met vleugelverdedigers die vrij hoog op het veld staan. Een ander verschil is dat ze niet altijd doorcombineren maar ook vrij snel vanaf de zijkant de ballen inbrengen. Daardoor is het wat opportunistischer en daar zijn ze vrij goed in moet ik zeggen."
René Hake over de afwijkende speelstijl van Vitesse
Dondagavond zat de Utrecht-trainer, net als veel anderen, voor de tv om de uitwedstrijd van Vitesse tegen Tottenham Hotspur te kijken. Ook hake zag Vitesse binnen een half uur met 3-0 achterkomen en zich vervolgens knap herstellen. "We hebben in het eerste half uur gezien waar ze kwetsbaar zijn, en daarna dat ze veel veerkracht hebben."

Basisplaats Benamar

Tegen Vitesse is er een basisplaats voor Benaïssa Benamar. Door de schorsing van Mark van der Maarel en de blessure van Mike van der Hoorn staat hij naast Willem Janssen in het centrum van de verdediging. Hidde ter Avest keert terug als rechtsback.
Aanvoerder Willem Janssen heeft alle vertrouwen in Benamar. "Hij is heel comfortabel aan de bal en straalt heel veel rust uit. Hij is fysiek sterk, heeft lengte en is vrij rap, en dat is voor mij ook wel lekker", aldus Janssen.
Willem Janssen over Benamar
"Hij heeft heel veel voorwaarden om een goeie centrale verdediger te zijn. Het ontbreekt alleen aan ervaring, maar ja dat krijg je alleen door wedstrijden te spelen en daarom is voor hem zondag een hele mooie kans," besluit de Utrecht-captain.

Cijfers

Vitesse won dit seizoen in de competitie maar één thuiswedstrijd, tegen Feyenoord. Tegen Fortuna Sittard werd gelijkgespeeld en van Go Ahead Eagles, FC Twente en Willem II werd verloren. FC Utrecht won uit van Ajax en NEC, verloor van FC Twente en AZ en speelde gelijk bij FC Groningen.
Vitesse en FC Utrecht troffen elkaar 78 keer. Vitesse won 37 keer, FC Utrecht boekte 24 zeges. Het doelsaldo is 125-113 in Arnhems voordeel.
Gert Kruys analyseert Vitesse
De laatste zege FC Utrecht in Arnhem was op 28 mei 2019. In de finale van de play-offs voor plaatsing voor de Europa League werd het toen 0-2 door treffers van Dessers en Gustafson.
Op 26 april 2009 leed FC Utrecht de grootste uitnederlaag tegen Vitesse. Hans Somers was die middag de enige Utrechtse doelpuntenmaker, FC Utrecht-keeper Wesley de Ruiter moest zes keer de gang naar het net maken.
Vitesse - FC Utrecht begint zondag om 16.45 uur en is live te volgen via Radio M Utrecht in Namen & Rugnummers