Hake noemt driedubbele save Paes sleutelmoment: 'Dook de palen eruit'

© Orange Pictures
UTRECHT - FC Utrecht trainer René Hake noemde de driedubbele redding van Maarten Paes een bepalend moment in de topper bij koploper Ajax. "Hij dook bijna de palen eruit. Zo snel ging hij van links naar rechts. Daarna nam het geloof toe en gingen we beter spelen", zegt de coach over de saves in de tweede helft bij een 0-0 stand. Uiteindelijk wonnen de Utrechters met 0-1.
Ajax speelde dit seizoen een aantal duels waarin het makkelijk uitliep naar een grote score. Tegen FC Utrecht lukte dat niet. FC Utrecht aanvoerder Willem Janssen: "Je moet ze het gevoel geven van het wordt lastiger dan we dachten. Dat hebben we in het begin tot minuut twintig en tussen minuut 55 en minuut 75 goed gedaan."
Toen ik hem raakte dacht ik al die vliegt binnen
Django Warmerdam

Goal Warmerdam

Django Warmerdam, opgeleid bij Ajax, speelde een goede wedstrijd voor FC Utrecht. Onder toeziend oog van familie en zijn vriendin kwam de linksback in de 77ste minuut op over de vleugel. Dat leverde een goal op. Hij schoot uiteindelijk de bal in de rechterhoek. "Er zijn weinig kansen dat je vooruit kan in zo'n wedstrijd. Er lag ruimte en Quinten (Timber red.) gaf een fantastische pass. Toen ik hem raakte dacht ik al die vliegt binnen."

Broederclash

Timber kwam als invaller na een uur binnen de lijnen. De hele week stond hij in de spotlights vanwege de clash met zijn broer Jurriën die bij Ajax speelt. "Ik was er niet al te veel mee bezig. In interviews kreeg je veel dezelfde vragen, maar ik heb er wel van genoten", vertelt Timber, die zaterdag te horen kreeg dat hij niet zou spelen. "Mijn broer zei jammer, maar vlammen als je erin komt."

Overleven

Warmerdam, die verdedigend ook zijn mannetje stond, zag dat na de 0-1 de pijp leeg raakte bij Ajax. "Dat kwam denk ik aan bij ze. Ze gingen opportunistisch spelen met heel veel man voor de bal. Wij kwamen er niet meer uit en het was overleven."
Voor Hake voelde het vanaf de bank ook als overleven. "Dat moet in veel fases en dan tussen haakjes hopen dat Ajax niet superscherp is bij kansen. Als je dat soort fases doorkomt en goede speldenprikken uitdeelt, dan heb je kans op een goed resultaat."

Bepalend moment

Een goed resultaat kwam er dus, mede dankzij een goed keepende Maarten Paes. Het hoogtepunt was zijn driedubbel redding in de tweede helft. Hake: "Dat was een bepalend moment. Ik zei net in de kleedkamer dat hij bijna de palen eruit had gedoken. Zo snel ging hij van links naar rechts. Daarna werd het geloof alleen maar meer en gingen we beter voetballen met als getuige een prima goal. Een topprestatie van het team."

Reactie Ten Hag

Voormalig FC Utrecht-trainer Erik ten Hag was kritisch op zijn ploeg, die in de openingsfase twee grote kansen miste. "Die moeten binnen, op ons niveau. Dan loopt zo'n wedstrijd heel anders", zei Ten Hag bij ESPN. "Ook in het vervolg van de eerste helft was het tempo te laag. Dan loop je tegen schade aan."
Ten Hag had ook complimenten voor zijn oude werkgever. "FC Utrecht stond hartstikke goed, compact. Maar het is aan ons om ruimte te creëren. Onze creatievelingen hadden het net niet helemaal. Dit is bitter, dit komt aan. Dit soort tikken krijg je gedurende het seizoen. We zullen een andere mentaliteit aan de dag moeten leggen."