FC Utrecht-fan en koprolkoning Jan Rolink overleden: 'Een Utrechts icoon'

© FC Utrecht
UTRECHT - FC Utrecht-fan Jan Rolink is overleden. Dat heeft de supportersvereniging van de club bekendgemaakt. De markante Utrechter was niet alleen een bekend gezicht in stadion Galgenwaard, maar ook in de binnenstad van Utrecht.
De gezondheid van Rolink, die door andere supporters liefkozend Jantje genoemd werd, ging de laatste tijd achteruit. De Utrechter had een verstandelijke beperking en had recent te maken met dementie.

De koprolkoning

Rolink maakte onder meer faam door in het stadion koprollen te maken op de grasmat. "Ja als Jan er was, dan wist je ook altijd dat ie aanwezig was want hij ging overal koprollen maken", vertelde FC Utrecht-supporter Paul Pessel vanmorgen op Bingo FM. "Ik kan me nog herinneren: Utrecht speelt thuis tegen Feyenoord en Jan komt met een Feyenoord-shirt aan. Dat kan eigenlijk niemand maken, maar Jan kon dat wel. En tot overmaat ging ie ook nog het veld op en ging hij voor het uitvak van Feyenoord koprollen maken. Dat was natuurlijk hilarisch en dat zijn momenten die je altijd bijblijven."
Ook de supportersvereniging noemt "Jantje" en markant figuur. "Wie kreeg het niet warm van een begroeting, high five of een lekkere natte kus van Jan?", schrijft de vereniging in een eerbetoon aan Rolink. "Met zijn overlijden verliezen we een icoon van de club", aldus de supportersvereniging.
Daar sluit Pessel zich bij aan. "Niet alleen bij FC Utrecht, hij is een Utrechts icoon. Als ie bij de Dom stond, kende iedereen hem. Stond ie op het Vreeburg, kende iedereen hem. Zo had Jan een hele grote schare aan vrienden en kennissen. Het is wel iemand die in heel Utrecht bekend was."

In het zonnetje

Rolink werd vorig jaar nog in het zonnetje gezet door FC Utrecht. Om supporters te steunen tijdens de coronaperiode had de club het platform "Acties vanuit het Hart" opgericht. Fans konden daar andere fans aanmelden.
Ook Jan Rolink werd in die periode verrast, hij woonde toen vanwege zijn verslechterende gezondheid al in een verzorgingshuis in Den Dolder. Daar kreeg hij van oud-keeper Michel Vorm een videoboodschap.