De nieuwe rol van Urby Emanuelson: 'Spelers van FC Utrecht zijn beter dan ze zichzelf vinden'

UTRECHT - Hij is nog wel beschikbaar als speler, maar Urby Emanuelson heeft nu vooral een begeleidende functie in de spelersgroep. De 35-jarige oud-international praat met spelers en houdt ze een spiegel voor. "Bij jonge spelers ligt het nooit aan hun, altijd aan anderen."
Emanuelson heeft door zijn nieuwe functie meer afstand van de spelersgroep. "Tijdens de trainingen observeer ik de spelers. Ik zie precies hoe het met iedereen is. Ik kan op maandag al zien wie er in het weekend gaan spelen." Dat hij er rond de wedstrijden niet meer bij is, vindt hij niet erg. "Ik mis de kleedkamer niet. Ik ben vaker thuis, dat is ook veel waard."

Wisselwerking

Rond de uitwedstrijd tegen FC Groningen, toen hij wel met de groep meereisde, werd duidelijk wat zijn rol was. "Bart Ramselaar kwam in de rust naar me toe. Hij wilde weten waarom hij zo weinig aan de bal kwam. Die wisselwerking zoek ik."
Emanuelson: 'Spelers een spiegel voorhouden'
Een ander voorbeeld is de rol van Othmane Boussaid. De jonge Belg meldde zich vorig seizoen bij Emanuelson. "Hij speelde weinig en vroeg zich af wat hij moest doen. Moest hij naar de trainer, moest hij weg, had hij nog wel toekomst hier?" Emanuelson besloot samen met de aanvaller naar de trainer te gaan en hem te steunen terwijl hij zijn verhaal deed.
"Maar we hebben hem wel een spiegel voorgehouden en gezegd dat hij op trainingen en in wedstrijden moest laten zien waarom de trainer voor hem moest kiezen." Emanuelson kaart daarbij ook een eigenschap van de huidige generatie voetballers aan. "Bij jonge spelers ligt het nooit aan hun, altijd aan anderen."

Top drie

Over de toekomst van FC Utrecht is Emanuelson positief. "We hebben de potentie om in de top drie te eindigen, maar we moeten in die potentie gaan denken", aldus de middenvelder, die 17 keer voor Oranje uitkwam. "Ik denk dat de spelers van FC Utrecht beter zijn dan ze zichzelf vinden."