Singelloop Utrecht opnieuw geschrapt vanwege corona: 'Te veel onzekerheden'

© Fotostudio RedGreenBlue
UTRECHT - De zeventigste editie van de Singelloop Utrecht gaat komende maand voor het tweede jaar op rij niet door vanwege corona. "De huidige situatie brengt zoveel onzekerheden met zich mee, dat we nu een besluit hebben moeten nemen. Langer uitstellen was niet verantwoord", stelt organisator Golazo.
Het plan van de regering om per 20 september de coronaregels verder te versoepelen en de anderhalve meter los te laten, is inmiddels onhaalbaar gebleken. "De mogelijke duidelijkheid over wat er na die datum al dan niet plaats kan vinden en welke eventuele beperkende maatregelen dan gelden, kunnen we niet afwachten."

Veel te laat

Zelfs áls de anderhalve meter voor 3 oktober zou worden losgelaten, moet er vrijwel zeker met andere beperkende maatregelen rekening worden gehouden, aldus Golazo. "Hoe te handelen met het vele publiek in de drukke binnenstad, is misschien wel de grootste uitdaging. Het is hoe dan ook een niet te hanteren probleem dat wij veel te laat horen wat de nieuwe coronabepalingen zijn."
De singelloop is een begrip in Utrecht. De organisatie verwachtte ruim tienduizend lopers en toeschouwers op en langs het parcours in de binnenstad. Een woordvoerder van Golazo snapt dat er onbegrip is dat bijvoorbeeld de Formule 1 in Zandvoort afgelopen weekend wel kon doorgaan. "Het belangrijkste verschil is dat wij met de openbare ruimte te maken hebben en zijn met een afgesloten ruimte rond het circuit. Zij kunnen daarbij Testen voort Toegang toepassen voor het publiek, maar wij niet. Voor de deelnemers wel, maar voor de bezoekers niet."
De oudste stratenloop van Nederland stond gepland op zondag 3 oktober en is verplaatst naar 2 oktober volgend jaar. Startbewijzen blijven geldig. Deelnemers kunnen daarnaast kosteloos meedoen aan de virtuele editie. Deze zal plaatsvinden van vrijdag 1 tot en met zondag 3 oktober.

Andere hardloopwedstrijden

Kleinere hardloopwedstrijden in het land gaan soms wel door, zoals afgelopen weekend de Urban Trail in Utrecht. De organisatie van de Maliebaanloop op 17 oktober is nog in gesprek met de gemeente. "We zijn minder groot dan de Singelloop, er komt veel minder publiek. We hebben aanpassingen gedaan rond het parcours en hopen dat dit voldoende zal blijken. We machten de maatregelen af."
Vanuit Amersfoort kwam vandaag minder goed hardloopnieuws. "Met pijn in ons hart hebben wij besloten om de Businessloop 2021 op vrijdag 24 september te annuleren", meld de organisatie. "Een moeilijk besluit, maar om de Businessloop te organiseren zoals u dat van ons gewend bent, kunnen wij niet anders dan uitgaan van de huidige coronamaatregelen. Aangezien het terrein vrij toegankelijk is, kunnen wij niet checken op een coronatoegangsbewijs en daarnaast kunnen wij ook niet verzekeren dat wij anderhalve meter afstand bewaren tijdens de barbecue."
De Businessloop is verplaatst naar vrijdag 17 juni 2022. "Wij gaan dan echt weer eens ouderwets genieten van de sportieve prestaties en de grootste vrijdagmiddagborrel van Amersfoort."