LIVEBLOG: Gustafson bepaalt vanaf elf meter de eindstand op 4-0

© Orange Pictures
UTRECHT - FC Utrecht begint om half drie het nieuwe seizoen van de eredivisie met een thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Stadion Galgenwaard mag voor 2/3 gevuld worden met publiek, dat betekent dat er zo'n 16.000 toeschouwers bij aanwezig zullen zijn. FC Utrecht-trainer René Hake leek in de voorbereiding in de spits te kiezen voor aanwinst Anastasios Douvikas, maar de oefenmeester heeft de voorkeur toch gegeven aan Adrián Dalmau.
De wedstrijd is natuurlijk ook LIVE te horen op Radio M Utrecht (93.1 FM) met live commentaar van René van den Berg, Pieter van Schaick en de analyse van Gert Kruys. Lees hier de voorbeschouwing op het duel.

Eindstand: 4-0

2' Adam Maher (1-0)
65' Mark van der Maarel (2-0)
75' Anastasios Douvikas (3-0)
90+3' Simon Gustafson (4-0)
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Liveblog:

90+4' FC Utrecht heeft de eerste drie punten binnen. Het is afgelopen in Stadion Galgenwaard.
90+3' En het is 4-0 geworden! Simon Gustafson faalt niet vanaf elf meter tegen Sparta Rotterdam.
90+2' Een penalty voor FC Utrecht bij een 3-0 stand tegen Sparta. Het schot van Mokono gaat tegen de hand van Vriends, hands.
90' De extra speeltijd bedraagt vier minuten.
87' Even is Sparta weer gevaarlijk. De Utrechtse defensie weet het gevaar uit de eigen zestien te verdringen.
80' Nog twee wissels bij FC Utrecht. Boussaid en Timber worden vervangen door Sylla en Van der Kust.
75' DOELPUNT FC UTRECHT! Dat is drie! Invaller Douvikas scoort bij zijn debuut. Vanaf dichtbij tekent hij voor de 3-0 tegen Sparta. Een andere invaller, Mokono, zorgde voor de asssist.
71' Ramselaar lijkt kramp te hebben en kan niet verder. Hij wordt vervangen door Gustafson. Ook Ter Avest gaat naar de kant. Hij wordt vervangen door Mokono.
66' Gelijk na het doelpunt vindt de eerste wissel bij FC Utrecht plaats. Douvikas vervangt Dalmau in de spits.
65' DOELPUNT FC UTRECHT! Timber gooit de bal na een afgeslagen hoekschop voor het doel van Sparta. Van der Maarel kopt vervolgens de 2-0 binnen!
59' Bijna een eigen goal van Spartaan Thy. Hij kop de bal maar net over de achterlijn.
58' FC Utrecht heeft na de wissels van Sparta veel moeite. "Dat is opvallend. Je zou toch denken dat de routiniers weten hoe ze hier mee om moeten gaan", zegt analist Kruys.
54' Invaller Emegha van Sparta maakt indruk. Hij stoomt opnieuw het strafschopgebied van FC Utrecht in. Nu gooit Janssen zichzelf voor de bal waardoor het 1-0 blijft.
52' Thy wordt richting het doel van FC Utrecht gestuurd. Paes is net iets eerder bij de bal.
52' De vrije trap van Duarte levert geen gevaar op.
51' Emegha wordt door Van der Maarel neergehaald op de rand van de zestien. Tot geluk van FC Utrecht is het nét geen penalty maar een vrije trap. Van der Maarel krijgt geel.
50' Kerk gaat de zestien van Sparta in. Zijn schot is prooi voor doelman Okoye.
46' De tweede helft is begonnen. Bij Sparta zijn Duarte en Emegha erin gekomen voor Auassar en Engels.
45' Het is rust. FC Utrecht gaat met 1-0 aan de leiding tegen Sparta.
39' Dalmau lijkt de 2-0 binnen te schieten. De vlag van de grensrechter gaat echter omhoog. Buitenspel.
33' Dejavu! Opnieuw stuurt Ramselaar Kerk richting het doel van Sparta. Nu schiet Kerk de bal tegen Okoye aan. "FC Utrecht creëert een lawine aan kansen. Deze ballen moeten erin", zegt analist Kruys. "Je houdt Sparta in leven zo."
32' Weer een grote kans! Ramselaar stuurt Kerk weg. De aanvaller komt alleen tegenover Okoye te staan maar zijn schot gaat naast.
31' FC Utrecht heeft vandaag een abonnementop afstand schoten. Nu schiet Boussaid van buiten de zestien. De poging van de Belg krult net naast.
28' Paes wordt voor het eerst aan het werk gezet. Engels schiet op de Utrechtse sluitpost af, maar de keeper laat zien waarom hij gekozen is tot eerstet doelman.
26' Kerk krijgt de bal in de zestien, controleert hem en haalt uit. Geen goal, wel een doeltrap voor Sparta.
23' Opvallend moment. Sparta-middenvelder Harroui krijgt een briefje van trainer Henk Fraser. De middenvelder bekijkt het zorgvuldig. "Is dat een boodschappenlijstje", aldus analist Kruys op Radio M Utrecht. "Ik denk dat er op staat dat Smeet Maher moet gaan opvangen."
22' Sparta lijkt er een keer uit te komen maar vervolgens mislukt de pass van Engels. De bal rolt over de zijlijn.
20' "FC Utrecht moet door blijven drukken en het tempo hoog houden", zegt analist Gert Kruys. De Utrechters zijn tegen Sparta voorlopig heer en meester.
14' Opnieuw een grote kans voor FC Utrecht! De bal valt voor de voeten van Ramselaar. De Amersfooter vervolgens niet overtuigend genoeg waardoor doelman Okeye hem kan oppakken.
12' Deze poging van Maher ging een stuk minder goed dan zijn doelpunt. Zijn schot vliegt vanaf zo'n 20 meter afstand de tribune in.
9' FC Utrecht blijft aandringen. Dat levert de eerste hoekschop van de wedstrijd op. Dalmau schiet de bal vervolgens hoog over.
5' De mannen op de radio zijn tot dusver tevreden met het spel van FC Utrecht: "FC Utrecht grijpt Sparta gelijk bij de strot"
2' DOELPUNT! Er is gelijk een vrije trap voor FC Utrecht van zo'n 17 meter afstand. Maher schiet de bal op fraaie wijze in de kruising. FC Utrecht beleeft een droomstart en komt al heel snel op 1-0 voorsprong.
1' Er is afgetrapt in Stadion Galgenwaard. Seizoen 2021/2022 is begonnen voor FC Utrecht en Sparta Rotterdam.

Opstellingen:

FC Utrecht: Maarten Paes; Django Warmerdam, Willem Janssen ©, Mark van der Maarel, Hidde ter Avest; Adam Maher, Quinten Timber, Bart Ramselaar; Othmane Boussaid, Adrián Dalmau, Gyrano Kerk
Sparta Rotterdam: Maduka Okoye; Dirk Abels, Bart Vriends, Michaeël Heylen, Mica Pinto; Adil Auassar, Bryan Smeets, Abdou Harroui; Vito van Crooij, Lennart Thy, Mario Engels

Warmlopen:

- Utrechter Quinten Timber kwam deze zomer over van Ajax. Hij maakt gelijk zijn basisdebuut en daarmee ook zijn eerste minuten in de eredivisie.
- In de eredivisie speelde FC Utrecht in Stadion Galgenwaard al 41 keer eerder tegen Sparta. De Utrechters wonnen daarvan 20 keer en verloor het zes keer.
- Bij Sparta staat Henk Fraser aan het roer. In zijn tijd als speler kwam hij in actie voor FC Utrecht.
- FC Utrecht heeft de aanwezige fans opgeroepen om voor aanvang van de wedstrijd een staande ovatie te geven aan honderden zorgmedewerkers die aanwezig zijn bij het duel.
- De laatse twintig keer dat FC Utrecht begon aan het nieuwe seizoen wist het slechts vier keer gelijk de drie punten te pakken.