Schippers met estafettevrouwen nipt door naar finale 4x100 meter in Tokio

© ANP
UTRECHT - De Nederlandse estafettevrouwen op de 4x100 meter zijn bij de Olympische Spelen in Tokio nipt doorgedrongen tot de finale. Het kwartet Dafne Schippers, Nadine Visser, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney eindigde in de heat als vijfde in 42,81.
Die klassering betekende geen rechtstreekse toegang tot de eindstrijd, maar de tijd behoorde tot de twee tijdsnelsten en leverde alsnog een finaleplaats op. De finale van de 4x100 meter voor de vrouwen is vrijdag.
De wissel tussen Visser en Schippers liep niet goed. De Utrechtse vertrok iets te vroeg en moest inhouden om het stokje van Visser over te nemen.
"Er zat een engeltje op mijn schouder", zei Schippers over de uiteindelijk gelukkig afloop. "Ik denk dat ik in de finale iets langer moet wachten; ik was een 'split second' te vroeg weg. Dat moet net iets anders in de finale. We hebben er vaak op geoefend, dus dat moet goed komen", zei de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter, die in Tokio de finale niet wist te halen van dat sprintnummer.
De 42,81 was langzamer dan het Nederlands record van 42,04 uit 2016, waarmee de ploeg destijds in Amsterdam de Europese titel veroverde. Op de Spelen van Rio in 2016 ging het mis in de series bij een wissel tussen startloopster Jamile Samuel en Schippers. Samuel ontbrak in Tokio in de series vanwege een hamstringblessure.