Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Sharon van Rouwendaal pakt olympisch zilver op 10 kilometer open water

BAARN - Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft op de Olympische Spelen zilver gepakt op de 10 kilometer door het open water. De olympisch kampioene van Rio 2016 moest haar titel afstaan aan Ana Marcela Cunha uit BraziliŽ. De Soestse tikte na zeven rondes door de baai in Tokio als tweede aan. Het brons ging naar de Australische Kareena Lee.

Cunha nam in de laatste ronde de leiding en stond die niet meer af. Van Rouwendaal, die vijf jaar geleden voor de kust van de Copacabana naar het goud soleerde, miste de kracht om de Braziliaanse in de finishstraat nog voorbij te zwemmen.


Andere lijn


Van Rouwendaal zwom de openingsfase in het midden van de groep en begon zich pas na zo'n drie rondes met de strijd voorin te melden. Bij de laatste doorkomst, met nog zo'n 1,4 kilometer te zwemmen, kwam ze als derde door. De titelverdedigster koos op het laatste stuk een andere lijn dan Cunha, maar ze kwam de Braziliaanse niet voorbij.

"Ik wilde achter Ana Marcela blijven. Als je voor ligt, trekken ze je allemaal terug. Dan zou ik aan het einde helemaal geen energie meer hebben gehad. Ik wilde op plek twee, drie of vier zwemmen en dan naar voren komen", legde Van Rouwendaal uit. "Uiteindelijk wordt het een sprint. Ik had wel moeite met die Australische. Zij had echt een hele hoge slagfrequentie en was echt aan het 'vechten' in mijn heupen. Daardoor kon ik niet meer naar Ana Marcela", zei ze over Kareena Lee, die brons pakte.


Twee medailles


Met haar zilveren plak is de geboren Baarnse de eerste vrouw twee olympische medailles veroverd in het openwaterzwemmen. "Daar ben ik heel erg trots op", zei Van Rouwendaal. "Ik ben nu de eerste vrouw met twee medailles op de Spelen. Natuurlijk mag je me feliciteren met zilver. Ik las de afgelopen dagen bijvoorbeeld vaak dat zeilster Marit Bouwmeester goud had verloren. Maar dan denk ik: er ligt toch ook gewoon een gouden medaille op haar nachtkastje?"

Van Rouwendaal was dan ook vol lof over de uiteindelijke winnaar Cunha. "Zij is ook gewoon supersterk, ze pakt altijd medailles op de grote toernooien. Mijn zus woont in BraziliŽ en zei dat Brazilianen met stress nogal emotioneel kunnen worden. Dat zag je in Rio bij Cunha. Ze lag er nu vanaf het begin vooraan bij en heeft het heel slim aangepakt."

Van Rouwendaal gaat volgende week in BraziliŽ op bezoek bij haar zus. Ze gaf in Tokio een interview aan de Braziliaanse tv. "Toen moest ik huilen. Ik heb in het Portugees 'ik houd van BraziliŽ!' gezegd. Ik kwam ook mijn Duitse coach Bernd Berkhahn tegen, hij zei 'sehr gut'. Hij vond dat ik het tactisch heel slim had gedaan."


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -