'Alleen maar vechten is niet leuk', strijdbare Schippers wil terug naar oude niveau

© ANP
UTRECHT - De Utrechtse Dafne Schippers gaat er naar eigen zeggen alles aan doen om terug te komen op haar oude niveau. Ze neemt na de Olympische Spelen van Tokio alle tijd om uit te zoeken hoe ze weer mee kan doen met de wereldtop. Maar van opgeven is geen sprake.
"Al duurt het drie maanden, dat maakt me niet uit. Ik wil door en ga er alles aan doen om uit te zoeken wat ik kan doen om verder te komen. Ik moet bedenken wat ik kan veranderen om weer beter te worden en op mijn oude niveau terug te komen."

Geen finaleplaats in Tokio

Schippers heeft veel last van rugklachten. Er zijn dagen dat ze van de pijn haar bed niet kan uitkomen. De afgelopen twee jaar heeft ze veel tegenslagen gehad, terwijl ze in 2015 en 2017 nog wereldkampioen werd op de 200 meter. In 2016 haalde ze een zilveren medaille op de Spelen in Rio de Janeiro. Op deze Spelen werd schippers in de halve finale uitgeschakeld. Ze wist met een tijd van 23,03 geen finaleplaats te bemachtigen.

'Alleen maar vechten is niet leuk'

"Ik ben een harde werker en ik wil graag vechten, maar ik wil er wel wat voor terugkrijgen. Zoals het de afgelopen anderhalf tot twee jaar is gegaan, wil ik niet meer. Ik wil niet blijven aanmodderen. Alleen maar vechten is ook niet leuk."
In de zoektocht wil ze ook haar blik verruimen. "Het is denk ik goed als andere ogen eens naar mij gaan kijken. Ik zit al dertien jaar in dezelfde routine op Papendal. Ik moet bedenken wat ik kan veranderen waardoor het enerzijds leuk blijft en anderzijds mijn lijf weer nieuwe prikkels gaat krijgen. Dat is best moeilijk na zoveel jaren."
Allerlei kleine dingen bij elkaar gaan een nieuw plaatje vormen
Dafne Schippers
Schippers is niet op zoek naar een nieuwe coach, benadrukt ze. "Dat zeker niet, maar ik denk wel dat ik ermee geholpen ben als ik andere mensen eens wat laat meekijken. Ik heb dat al een beetje in gang gezet. Ik ga werken met een aantal krachttrainers; niet om weer heel sterk te worden, maar om heel specifieke dingen aan te pakken. Allerlei kleine dingen bij elkaar gaan een nieuw plaatje vormen denk ik."
Schippers maakt eerst nog haar opwachting op de 4x100 meter estafette in Tokio. "Daar kan ik me nog voor opladen, dat is geen probleem."