Roos Zwetsloot naar finale skateboarden, voor Keet Oldenbeuving zitten de Olympische Spelen erop

© ANP
UTRECHT/ZEIST - Roos Zwetsloot heeft zich geplaatst voor de finale van het skateboarden op de Olympische Spelen. De 20-jarige atlete uit Zeist, de nummer acht van de wereldranglijst, kwam in de kwalificaties tot de vierde score op het onderdeel street. Voor Keet Oldenbeuving uit Utrecht zitten de Spelen in Tokio erop. Zij noteerde de twaalfde score en dat was niet voldoende voor een finaleplaats.
Zwetsloot begon enigszins nerveus aan haar eerste run in het Ariake Urban Sports Park, maar herstelde zich met een goede tweede run. In 45 seconden tijd werkte ze op haar skateboard vrijwel foutloos haar trucs en sprongen op bankjes, trapleuningen en schansen af. Vier van de vijf losse 'tricks' die ze moest maken, gingen goed. Haar eindscore was 13,48. De Japanse Funa Nakayama had de hoogste score in de heats met 15,77.
De pas 16-jarige Oldenbeuving zette wel twee goede runs neer, maar drie van haar vijf tricks mislukten. Met de waarderingen van haar twee gelukte tricks kwam ze uit op 8,70 punten, te weinig voor een plekje in de finale die later vandaag gehouden wordt.
Zwetsloot zat in de tweede van vier heats en moest dus even wachten of haar score genoeg was voor een finaleplaats, maar ze was er eigenlijk meteen al zeker van dat ze het had gehaald. "Het is heel speciaal om op de Olympische Spelen te zijn, er is zoveel aandacht, dus ik vreesde de zenuwen. Als mijn eerste truc niet lukt, ben ik vaak van slag en gaat de rest ook niet goed, maar ik was best relaxt en het ging lekker. Misschien ook wel omdat er geen publiek bij was", zei ze na afloop.
De atlete probeerde ook nog een truc die ze in de finale ook wil doen. "Dat was even aftasten en een keer inzetten, zodat ik de volgende keer wat zelfverzekerder ben. Deze Spelen zijn een prachtig platform om onze sport te laten zien. Ik heb al heel veel positieve reacties gehad vanuit Nederland en berichtjes van kinderen die het heel tof vinden en willen gaan skaten", vertelt Zwetsloot.
Oldenbeuving stond na de eerste heat bovenaan en hoopte dat het genoeg was voor een finaleplaats, maar de wereldtop moest toen nog komen. Ondanks dat ze werd uitgeschakeld, genoot ze van de wedstrijd. "Ik vond het supervet. Het was echt een droom om hier te rijden. Niet alles lukte, maar ik heb wel plezier gehad en dat is altijd goed. Ik probeerde nog een paar moeilijke tricks om een hogere score te krijgen, maar het lukte helaas niet."