Gert Kruys kijkt uit naar seizoen FC Utrecht: 'Nu gaat er druk op komen'

© Jeroen van den Berg/DOVO
UTRECHT - Met nog drie weken tot de competitiestart tegen Sparta Rotterdam is FC Utrecht bezig aan een uitstekende voorbereiding. Met vijf zeges en drie gelijke spelen werkt de ploeg van trainer René Hake aan het vertrouwen. RTV Utrecht-analist Gert Kruys ziet een goede ontwikkeling: "Je moet proberen om weer bij de eerste vijf, zes te komen. Dat is reeël."
Voor het oefenduel tegen Volos NFC blikte Kruys terug op de oefencampagne van FC Utrecht. "Tegenwoordig kun je het meeste volgen via een livestream. Ik ben wel onder de indruk geraakt van het spel tot nu toe van FC Utrecht. Het is een combinatie van veel jonge jongens met de oude garde. Dat maakt dat het best wel goed gaat in de voorbereiding", vertelt hij.
"Naar aanleiding van de Belgische tour, tegen gerenommeerde clubs, lijkt het er goed uit te zien. Wat ik heel positief vind, is dat bijna iedereen fit is. Dus laat ik dat afkloppen met nog drie weken te gaan", aldus de oud-voetballer met een knipoog. "Maar iedereen lijkt door de zware eerste weken heen te komen. En nu gaat er ook druk op komen."
Meestal ga je de laatste twee wedstrijden van de voorbereiding met je beoogde basis spelen, omdat je naar een vast stramien moet
Gert Kruys
Kruys, zelf ook een ervaren trainer in het voetbal, weet dat er keuzes gemaakt moeten worden door de technische staf. "Er is een enorm aanbod van spelers, dus ook ik ben wat er uit de koker gaat komen", aldus de analist. "Meestal ga je de laatste twee wedstrijden van de voorbereiding met je beoogde basis spelen, omdat je naar een vast stramien moet. Volgende week tegen Bayer Leverkusen zullen de contouren van dat team al zichtbaar worden."
FC Utrecht won zaterdag met 6-2 van het Griekse Volos
FC Utrecht won zaterdag met 6-2 van het Griekse Volos © FC Utrecht

Transferperikelen

Omdat de transfermarkt nog zeker een maand open is, moet FC Utrecht rekening houden met het vertrek van spelers. Onder meer Gyrano Kerk staat in de belangstelling van buitenlandse clubs. "Daar speelt René Hake op in", zegt Kruys. "Hij heeft al een aantal malen Moussa Sylla als rechterspits geposteerd en hij draait een goede voorbereiding. Daar wordt dus wel rekening gehouden met het vertrek van Gyrano Kerk."
"Datzelfde geldt voor Simon Gustafson en Joris van Overeem. Zij hebben te kennen gegeven dat ze wel openstaan voor een nieuw buitenlands of binnenlands avontuur. Daar wordt dus op voorgesorteerd. Er is ook sluimerende belangstelling voor Ter Avest en Warmerdam, daar wordt stiekem ook rekening mee gehouden."
Douvikas brengt heel veel energie in het elftal. Hij is een typische Griekse spits.
Gert Kruys
"En de beelden van de nieuwkomers stemmen mij tot tevredenheid. Douvikas brengt heel veel energie in het elftal. Hij is een typische Griekse spits. Dat kennen we van Giakoumakis en Pavlidis, dus laten we hopen dat Douvikas het ook succevol gaat doen. Ik ben zelf een groot fan van Jurriën Timber, maar volgens mij ademt zijn tweelingbroer Quinten ook voetbal. Hij is een echte Utrechtse jongen."

Doelstelling

Voor het uitspreken van ambities waakt de analist. "Uitkijken met het uitspreken van ambities", lacht hij. "Maar het is logisch dat FC Utrecht ambitieus is. Ze hebben een goede en leuke selectie. De laatste jaren is voortdurend de play-offs gehaald en ook bijna Europees voetbal. Je moet proberen om weer bij de eerste vijf, zes te komen. Dat is een reële doelstelling."