Amerikaanse concurrente Schippers test vlak voor Olympische Spelen positief

Dafne Schippers in actie tijdens de FBK games
Dafne Schippers in actie tijdens de FBK games © Fotostudio Red Green Blue
UTRECHT - Dafne Schippers heeft op de Olympische Spelen in Tokio een grote concurrent minder. De Amerikaanse sprintster Sha'Carri Richardson heeft positief getest op cannabis. Ze heeft inmiddels bekend en is voor een maand geschorst. Daardoor mist ze de Olympische Spelen van Tokio.
De 21-jarige Richardson was een concurrente van de Utrechtse op de Spelen, de Amerikaanse gold als een kanshebber voor een gouden plak op de 100 meter. Schippers ziet de 100 meter overigens als een bijnummer en wil echt vlammen op de 200 meter.
Richardson heeft de positieve test vorige maand afgelegd tijdens een Olympisch kwalificatietoernooi in de Verenigde Staten. Ze kwam toen tot een tijd van 10,86.
"Ik ben een mens", twitterde Richardson cryptisch in de nacht van donderdag op vrijdag. Een bron die anoniem wil blijven meldt aan Reuters dat Jenna Prandini reeds is benaderd om Richardson te vervangen op de Spelen in Japan.

Mogelijk wel estafettedeelname

Richardsons tijd van 10,86 waarmee ze zich bij de Amerikaanse kwalificaties plaatste voor de 100 meter van Tokio, is door de diskwalificatie ongeldig verklaard. Ze kan dus niet de 100 meter lopen. Wel zou ze eventueel in Tokio nog kunnen uitkomen op de 4x100 meter estafette, maar dan moet de Amerikaanse bond haar selecteren voor de estafetteploeg en het Amerikaans olympisch comité daar goedkeuring aan verlenen.
"Zoals ik al schreef op Twitter: ik ben een mens. Als mens wil ik open en eerlijk zijn, of het nou goed of slecht nieuws is", zei Richardson in een interview met NBC. "Maar het gaat om marihuana. De naam Sha'Carri Richardson zal nooit gekoppeld worden aan anabole steroïden."
"De regels zijn duidelijk, maar dit is in alle opzichten vreselijk nieuws", zei voorzitter Travis Tygart van het Amerikaanse antidopingbureau Usada, dat de schorsing oplegde. "Ik hoop maar dat ze door haar verantwoordelijkheid te nemen en excuses te maken deze betreurenswaardige beslissing kan overwinnen, ondanks de grote sportieve gevolgen voor haar."