Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

NK wielrennen, kleine kans op Utrechtse kampioen

1/7
PROVINCIE UTRECHT - Veertien wielrenners uit de provincie Utrecht doen komend weekend mee aan het NK wielrennen. Zaterdag starten er zeven of acht vrouwen, zondag staan er zes mannen aan het vertrek. Geen van hen behoort op voorhand tot de favorieten.


Ploeg Mackaij hoopt op podium


Ellen van Dijk liet eerder deze week al weten het van de tijdrit van afgelopen woensdag af te laten hangen of ze zaterdag van start gaat. De Woerdense kampt met de naweeŽn van een coronabesmetting.

Floortje Mackaij: meedoen om podium


Haar plaatsgenote Floortje Mackaij gaat wel van start in Drenthe, waar het parcorus net als vorig jaar om en op de VAM-berg ligt. "Het is mooi maar zwaar en het wordt heel warm", blikt de Woerdense vooruit. Mackaij en haar ploeg reden afgelopen weekend een koers in BelgiŽ. "Dat ging heel goed, dus ik heb er wel vertrouwen in. We hopen mee te doen voor het podium."

 Lorena Wiebes in haar kampioenstrui van 2019 Lorena Wiebes in haar kampioenstrui van 2019 | Foto: Orange Pictures

Of Mackaijs ploeggenote Lorena Wiebes in aanmerking voor een podiumplaats is zeer de vraag. De Mijdrechtse werd in 2019 nationaal kampioene, maar het parcours in Drenthe, waar maarliefst 17 keer de VAM-berg moet worden beklommen, is de sprintster niet bepaald op het lijf geschreven.

"Ik verwacht niet dat ik mee ga doen voor de overwinning, maar we gaan er alles aan doen om als ploeg zo ver mogelijk te komen", zegt Wiebes. "Ik hoop er een goed gevoel aan over te houden voor de komende wedstrijden."

Lorena Wiebes: niet meedoen voor de overwinning


De andere Utrechtse vrouwen die om 10.45 uur aan de start staan van de 124 kilometer lange wedstrijd zijn Maaike Coljť uit Snelrewaard, Cathalijne Hoolwerf uit Eemdijk, Belle de Gast uit Utrecht, Mischa Bredewold uit Hoogland en Kristie van Haaften uit De Meern.


Afvalrace


Bij de mannen, die zondag rijden, is de in Vinkeveen wonende Dylan Groenewegen de grootste naam. Maar voor de kampioen van 2016 geldt hetzelfde als voor Lorena Wiebes, het NK is geen wedstrijd voor sprinters. En dan moet Groenewegen de VAM-berg ook eens tien keer vaker op dan zijn bijna-buurvrouw uit Mijdrecht.

Martijn Tusveld hoopt ver te kunnen komen


"Het wordt een afvalkoers", voorspelt Utrechter Martijn Tusveld, met een kwinkslag naar de VAM-berg die 27 keer beklommen moet worden. "Ik heb nog nooit zoiets gereden. Het is lastig in te schatten of ik dit goed aankan. Maar doordat het een uitputtingsslag wordt, hoop ik ver te komen en in de finale mee te rijden."

Lars van der Haar: lastig rondje


"Het rondje is te kort en te smal om zeker te zijn van je positie", karakteriseert Woudenberger Lars van der Haar, die we vooral kennen als veldrijder, het parcours van het NK. "Ik ga proberen zo lang mogelijk mee te gaan en te zien waar het schip strandt. Ik heb geen specifieke doelstellingen."


Lars van den Berg, debutant


Ook Lars van den Berg, die debuteert bij de profs, gaat zonder doelstellingen van start. Voor hem is regerend kampioen Mathieu van de Poel de favoriet. "Het is op hetzelfde parcours als vorig jaar en we hebben allemaal gezien hoe onaantastbaar Mathieu toen was. Maar, nieuwe ronden, nieuwe kansen."

Van Van den Berg, die vorige maand zijn eerste Giro d'Italia uitreed, hoeven geen wonderen te verwachten. "Ik ga proberen mijn best te doen en misschien kan ik verrassen. Ik voel me goed na de Giro en ben benieuwd hoe het gaat lopen. Ik heb er in elk geval zin in."

Lars van den Berg verheugt zich op zijn debuut


Andere Utrechtse renners die zondag aan de start staan zijn Jan Willem van Schip uit Schalkwijk en Martijn Budding uit Rhenen. De mannen starten om 12.35 uur en rijden 197 kilometer. Veenendaler Lennard Hofstede ontbreekt vanwege een blessure.
Op zaterdag staan er behalve de vrouwen ook acht Utrechtse mannen aan de start in de wedstrijd voor renners O23. Darren van Bekkum uit Maarn, Marijn van den Berg uit De Meern, Melvin Drost uit Veenendaal, James Potter uit Amersfoort, Casper van de Woude uit westbroek, Mees Willemsen uit Elst, NoŽl Luijten uit Meerkerk en Kyle Agterberg uit Maartensdijk.
Zij starten zaterdag om 15.00 uur en rijden 124 kilometer.


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -