Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Jordy Zuidam in Een Berg Sport: 'Arbitrage in finale play-offs was schandalig'

1/5
UTRECHT - Jordy Zuidam kijkt met trots terug op het afgelopen seizoen van FC Utrecht. Dat zei de technisch directeur vrijdag in Een Berg Sport. Toch is het seizoen voor Zuidam niet volledig geslaagd. "Als je de finale niet wint, ben je niet tevreden. Maar we hebben een uitstekende tweede seizoenshelft gedraaid en we zijn keurig in de top zes geëindigd. Dat we dat voor het zesde jaar op rij hebben gedaan, daar ben ik trots op."

'Trots op zesde plaats'


Zuidam vindt het ook een goede keuze om John van den Brom te vervangen door het trainersduo René Hake en Rick Kruys. "Dat we daar aan vast gehouden hebben in de winterstop, daar mogen we trots op zijn."


'Higler schandalig'


Toch bereikte dat duo niet het uiteindelijke doel: Europees voetbal. In de finale van de play-offs tegen Feyenoord speelde FC Utrecht voor rust ver onder zijn kunnen. Daarbij was er vanuit het Utrechtse kamp veel kritiek op scheidsrechter Dennis Higler, die Leroy Fer slechts geel gaf voor een charge op Sander van de Streek, waar rood op zijn plaats was geweest.

De beslissingen van de scheidsrechter hebben invloed gehad op het resultaat. "Veel finales worden op details beslist", zegt Zuidam. "Ik wil niet alle schuld op de scheidsrechter schuiven, maar dat ze dit gemist hebben is natuurlijk schandalig."

'Dat ze dit gemist hebben is schandalig'


Zuidam vindt de arbitrage daarbij ook niet consequent. "Soms heb je VAR-momenten, dan kijken ze er vijf minuten naar, maar ik had nu het gevoel dat ze er niet eens naar gekeken hebben. Iedere beslissing was hup, en meteen weer doorgaan."


Kwaliteit


De zomer is ook een tijd afscheid te nemen van spelers. Bijvoorbeeld van spelers van wie je niet meer verwacht dat ze basisspeler gaan worden. "Maar dat heeft niks te maken met hoe vol een selectie is, maar met of die spelers goed genoeg zijn", zegt Zuidam.

"Je ziet dat ook met Tommy St. Jago. We hebben veel centrale verdedigers, maar uiteindelijk speelt Tommy." Zuidam denkt ook dat er meer zelf opgeleide spelers aankomen. "We hebben nu een hele interessante groep talenten die de kwaliteiten hebben om door te breken."

'De kwaliteit is de afgelopen acht jaar omhoog gegaan'


"Als we nu in de kleedkamer kijken en je vergelijkt dat met acht jaar terug, dan zie dat de kwaliteit omhoog is gegaan. Maar dat betekent ook dat het verwachtingspatroon toeneemt. Als er geen concurrentie is, is er geen topvoetbal. Wie daar niet tegen kan, dat is een natuurlijk proces."


Darije Kalezic


FC Utrecht stelde vrijdag Darije Kalezic aan als trainer voor Jong FC Utrecht, dat in de eerste divisie speelt. De Bosniër tekende voor drie jaar. "We zochten een trainer die op het hoogste niveau actief is geweest en die weet dat daar gevraagd wordt", aldus Zuidam.

'We zochten een trainer die weet wat er gevraagd wordt'


Eén van de taken van Kalezic is ervoor te zorgen dat er meer spelers uit de eigen opleiding het eerste halen. Maar dat wordt ook steeds moeilijker, erkent Zuidam. "Het ambitieniveau is omhoog gegaan, de stappen worden groter. Maar als je nu de lichting ziet die er aan komt, met Davy van den Berg en Silyan Mokono, maar ook de groep die daar achter zit is interessant. Wij hopen dat die goed genoeg zijn om door te breken."


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -