Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Van den Berg gaat op avontuur in de Giro: 'Ik wil hem heel graag uitrijden'

DE MEERN - Voor Lars van den Berg gaat zaterdag een droom in vervulling. De 22-jarige wielrenner uit De Meern staat dan aan de start van de Giro d'Italia. Een onverwachte kans voor de eerstejaars prof, die pas sinds 1 januari in dienst is van Groupama-FDJ.

"Ik had hier helemaal geen rekening mee gehouden", zegt Van den Berg. "Stiekem had ik gehoopt dat in het najaar de Vuelta mocht rijden, maar de Giro is echt super. Het is misschien wel de mooiste van de drie grote ronden. In elk geval de minst voorspelbare. Ik kijk er heel erg naar uit."


Volharding


En de Vuelta, die kan hij natuurlijk ook veel beter pas in 2022 gaan rijden. "Als-ie in Utrecht start. Da's zeker mooi!", stelt Van den Berg, die net als Wilco Kelderman en Jos van Emden lid is van de Volharding uit Utrecht. "Ik was altijd lid van een andere club, maar twee jaar geleden belde Wim Sluis van de Volharding, of ik lid wilde worden."
Hoe zit dat, een wielrenner die lid is van de Volharding, maar in de Giro start voor Groupama FDJ?
Dat is heel simpel: om wedstrijden te mogen fietsen moet een wielrenner een licentie hebben. En om die te krijgen, moet hij lid zijn van een vereniging. Omdat de grote profteams geen verenigingen zijn, zijn alle profwielrenners lid van een 'gewone' wielerclub.

Van den Berg ging samen met zijn broer Marijn, ook wielrenner, uit eten met Sluis. "Toen was het snel geregeld. Met Marijn, Jos, Wilco en mij hopen we een keer het NK ploegenrijdrit te winnen. Maar ik heb tot nu toe nog nooit een wedstrijd voor de Volharding gereden."


Klimmen


De renner uit De Meern bereidde zich voor op de Giro met trainingsstages in Frankrijk, reed de Ronde van het Baskenland en de Tour of the Alps. Hij is voor de Giro dus in elk geval voorbereid op het klimwerk. "Ik kan redelijk klimmen, maar om mee te doen voor een goeie uitslag waren deze koersen te pittig. Ik ben meer van het lekker lopende klimwerk van een minuut of 25."

Doordat kopman Thibaut Pinot ontbreekt wegens een rugblessure, rijdt Groupama-FDJ de Giro zonder echte kopman. Dat betekent dat Van den Berg zich in Italië niet hoeft weg te cijferen, maar dat hij voor eigen kansen kan gaan. "Het wordt avontuurlijk ja", beaamt hij. "We zullen gaan kijken welke etappes bij welke renners passen, en proberen dan voor een dagsucces te gaan."


Milaan halen


Van den Berg heeft voor zichzelf nog geen etappes omcirkeld. "Nee, maar ik zal me op één of twee ritten richten. De andere dagen rijd ik op reserve. Desnoods verlies ik een keer een half uur, ik rijd niet voor het klassement." Met diezelfde instelling zal hij ook de tijdritten in de Giro ingaan. "Daar valt voor mij niets te halen. Ik zal volle bak op 100 procent rijden, maar me niet op 110 procent helemaal leeg rijden."

Op 30 mei hoopt Van den Berg ook de laatste tijdrit van de Giro, traditioneel in Milaan, te voltooien. Maar of de 22-jarige jongeling de Giro daadwerkelijk uitrijdt, staat nog te bezien. "Ik wil hem heel graag uitrijden. Maar de ploegleiding heeft al aangegeven dat we voorbij de helft iedere dag kijken wat verstandig is. Als het beter is af te stappen, zal ik dat doen."


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -