Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Basketballers willen zich kwalificeren voor EK: 'Zijn voor ieder land een lastige tegenstander'

1/3
UTRECHT/AMERSFOORT - De Nederlandse basketbalmannen spelen komend weekend in Turkije twee EK-kwalificatiewedstrijden richting het EK van 2022. Utrechter Olaf Schaftenaar kijkt uit naar de duels met Zweden en Turkije. "Het zijn twee heel belangrijke wedstrijden", zegt hij.

Schaftenaar, die zelf uitkomt voor het Spaanse Basquet Girona, maakt deel uit van de selectie van veertien man. Ook broer Roeland Schaftenaar (speelt voor CŠceres in Spanje) en Amersfoorter Leon Williams (Donar Groningen) zijn erbij in Istanboel.


Strikte maatregelen


"Iedereen is maandag aangekomen hier in Istanboel", vertelt Olaf Schaftenaar. "We zitten met z'n allen in een hotel en daar blijven we ook. De wedstrijdhal is vanaf hier tien minuten rijden met de bus." De 2 meter en 8 centimeter lange Schaftenaar zit niet op een industrieterrein. "Nee, het uitzicht is mooi vanuit mijn hotelkamer. We zitten aan de kust."

Iedereen heeft ook een eigen hotelkamer, om de kans op besmettingen nog kleiner te maken. Het is allemaal heel professioneel geregeld"
Olaf Schaftenaar

De nationale teams opereren vanuit bubbels en werken met strikte coronamaatregelen. "Voor we gingen vliegen moest iedereen twee negatieve PCR-testen kunnen laten zien. Een deel vloog vanuit Nederland en de rest vanuit de landen waar ze competitie spelen. Hier zijn we ook al een keer getest en de uitslagen zijn net binnen. Iedereen is gelukkig negatief getest", legt hij uit.

"En elke keer als we de zaal ingaan of als we gaan ontbijten, wordt onze temperatuur gemeten. Dat gaat allemaal heel strikt", aldus Schaftenaar. "Ik voel mij zeker veilig. Iedereen heeft ook een eigen hotelkamer, om de kans op besmettingen nog kleiner te maken. Het is allemaal heel professioneel geregeld."

 Roeland Schaftenaar in actie namens Oranje Roeland Schaftenaar in actie namens Oranje | Foto: EPA Ina Fassbender

Aanvankelijk zouden deze EK-kwalificatiewedstrijden niet in Istanboel gespeeld worden. "Het is anders dan gepland, want normaal hadden we thuis gespeeld. Nu zijn we in Turkije en spelen we zonder publiek", vertelt de forward.


Stand van zaken


De poule van Nederland is twee wedstrijden onderweg. Nederland won vorig jaar al van Turkije (72-65) en verloor van KroatiŽ (59-69). De Kroaten staan met twee zeges uit twee duels bovenaan, gevolgd door Nederland en Zweden. Turkije won nog niet en is laatste.

Vrijdagmiddag om 14.00 uur speelt Nederland tegen Zweden, een land dat het nog niet tegenkwam in de groepsfase, en zondag om 15.00 uur is thuisland Turkije de tegenstander. "Het zijn allebei goede teams", weet Schaftenaar. "Turkije heeft nog niet gewonnen, maar is een heel goed basketballand. Zij zullen gebrand zijn om er iets van te maken."

Natuurlijk willen wij iedere wedstrijd winnen. Dat kunnen we ook, want vorig jaar wonnen we van de Turken en dat was zelfs mťt publiek"
Olaf Schaftenaar

"Alle wedstrijden zijn belangrijk in deze fase, want we spelen maar zes kwalificatiewedstrijden. En op dit niveau zijn alle teams goed. Vooraf zou je zeggen dat KroatiŽ en Turkije de favorieten zouden zijn in deze poule. En omdat de eerste drie doorgaan naar het EK, zouden wij dan Zweden achter ons moeten houden", legt hij uit.

"Maar nu heeft Turkije wat goed te maken. Natuurlijk willen wij iedere wedstrijd winnen. Dat kunnen we ook, want vorig jaar wonnen we van de Turken en dat was zelfs mťt publiek. We moeten ons focussen op ons eigen spel en dan komen de resultaten vanzelf. Ik denk dat we voor ieder land een lastige tegenstander zijn."

 Amersfoorter Leon Williams speelt met Groningen al enkele weken geen competitie meer Amersfoorter Leon Williams speelt met Groningen al enkele weken geen competitie meer | Foto: Orange Pictures


Nederland vs. buitenland


De selectie van Oranje is op te delen in twee stukken. Zes spelers (en vier van de vijf reserves) zijn actief in Nederland en de rest in het buitenland, voornamelijk Spanje. "De competitie in Spanje is gewoon doorgegaan, terwijl de Nederlandse stilligt. Maar de spelers van de nationale selectie hebben de laatste weken wel veel kunnen trainen."

"Het is niet dat ze niets gedaan hebben", vertelt Schaftenaar. "Ze hebben onderling getraind en gespeeld. Misschien is dat nog wel een klein voordeel. Normaal gesproken hebben we maar een paar dagen om ons voor te bereiden op wedstrijden, nu hebben zij al weken kunnen trainen met elkaar. Ze missen wel een beetje wedstrijdritme."

Het Europees kampioenschap waarvoor Nederland zich hoopt te kwalificeren, zou aanvankelijk in 2021 georganiseerd worden. Door de coronacrisis is het EuroBasket-toernooi in GeorgiŽ, TsjechiŽ, ItaliŽ en Duitsland verplaatst naar 2022.


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -