Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Van 't End en Smink weten wat ze te doen staat: bondscoach mikt op drie EK-medailles

1/2
HOUTEN/HOOGLAND - Hoofdcoach Maarten Arens draait al zo'n 30 jaar mee in de judowereld. Maar zo'n chaotische organisatie als van de EK die donderdag beginnen in Praag heeft de voormalig topjudoka nog nooit meegemaakt. "Het zijn natuurlijk ook bizarre tijden met corona", beseft hij. "Maar de protocollen voor deze eindronde zijn te gek voor woorden. Dit hadden ze beter kunnen organiseren."


Iedereen in hetzelfde hotel


Arens arriveerde dinsdagavond in de hoofdstad van TsjechiŽ, met twee negatieve coronatesten van de afgelopen dagen op zak. Bij aankomst ging er weer een wattenstaafje door zijn neus. Binnen 24 uur wacht hem nog een test. Net als alle andere judoka's, trainers en begeleiders is hij na vier negatieve testen welkom in de hal, waar uiteindelijk drie dagen lang om de medailles wordt gestreden.

"Dan zou je mogen concluderen dat iedereen op de EK geen corona heeft", stelt hij. "Maar de organisatie heeft besloten om ons allemaal in een hotel te zetten waar ook andere gasten verblijven."

En dus mag Arens, net als alle andere coaches en deelnemers, zijn kamer niet af. Hij kan niet heel even naar buiten en mag ook geen gebruik maken van de faciliteiten van het hotel. Als hij eten bestelt, dan wordt dat voor zijn kamerdeur gezet. "Zoals bij gevangenen", lacht Arens die zoals het er nu uitziet tot zaterdag onafgebroken op zijn hotelkamer zit.


Van 't End en Smink


Namens onze regio komen Houtenaar NoŽl van 't End en Jesper Smink uit Hoogland in actie op het EK in Praag. Zij vliegen woensdag naar TsjechiŽ en judoŽn zaterdag allebei in de klasse tot 90 kilogram.

 Jesper Smink, uiterst rechts (archief) Jesper Smink, uiterst rechts (archief) | Foto: European Judo Union

Van de Europese judobond zijn er dagelijks slechts vier officials van ieder land welkom in de hal. "Ik weet niet hoe ze dat gaan controleren", zegt Arens. "Maar wij laten iedere dag drie coaches en een fysiotherapeut met de judoka's meegaan. Natuurlijk kiezen we dan voor de coaches van de sporters die in actie komen. En ik ben dan zaterdag pas aan de beurt."

"Begrijp me niet verkeerd hoor, je moet mij echt niet zielig vinden en ik ben echt wel wat gewend. Maar alle 350 deelnemende judoka's mogen dus ook niet iedere dag naar de hal en zitten ook dagen op hun hotelkamer", aldus de coach.


Medaillejacht


Voor Arens en de Nederlandse judobond is het onbegrijpelijk dat de organisatie voor een hotel heeft gekozen dat ook andere gasten toelaat. "Vorige maand tijdens de Grand Slam van Boedapest was dat niet het geval", zegt hij.

"Toen zaten we wel allemaal bij elkaar en was alles goed en veilig geregeld. Waarom nu niet? Natuurlijk hebben we dat aangekaart bij de Europese bond, maar dat heeft nog niets opgeleverd. Onze topsportmanager is al enkele dagen ter plaatse en doet er alles aan om de Europese bond op andere gedachten te brengen."

"We zijn dolblij dat we mogen judoŽn, zoveel wedstrijden hebben we dit jaar niet gehad", zegt Arens. "Zoals het er nu uitziet komen alle landen ook naar de EK. Behalve Engeland, want daar hebben ze nauwelijks kunnen trainen."

"Een Europese titel is toch een prijs en volgend jaar moeten we er staan richting de Olympische Spelen. Ondanks de afwezigheid van Henk Grol, Kim Polling, Michael Korrel (uit Vianen, red.) en Guusje Steenhuis gaan we er het beste van maken. We gaan toch voor drie medailles."


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -