Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Vuelta van start in Spanje: dit had een Utrechts feestje moeten zijn

1/4
UTRECHT - Het had een Utrechts feestje moeten zijn, en dan niet in oktober, maar al op 14 augustus van dit jaar. Corona gooide echter roet in het eten en de Vuelta à Espana startte niet onder de Dom in augustus, maar op 20 oktober in Baskenland. Utrecht hoopt ondertussen de start in 2022 alsnog naar de Domstad te halen. De toezegging van de organisatie is er al, volgend jaar start de Vuelta in Burgos, maar de financiering voor Utrecht 2022 is nog niet helemaal rond.

 Eén van de geschrapte etappes Eén van de geschrapte etappes | Foto: La Vuelta

In het idiote jaar 2020, waarin door een virus alles anders werd, maakt ook de sport barre tijden mee. Sporten doen we niet (de amateurs) of zonder publiek (de profvoetballers), de Tour de France was pas nà de zomervakantie en de laatste week van de Giro d'Italia valt samen met de eerste week van de uitgestelde Vuelta. Voor die ronde zijn de etappes die in Nederland zouden worden gereden geschrapt.


Feest in Breda


20 februari 2019 was een feestdag voor wielerminnend Nederland. In Breda werd het parcours voor de eerste drie ritten van de Vuelta 2020 gepresenteerd. En Utrecht was de eerste stad die alle drie de grote ronden binnen de stadsgrenzen zou hebben. Prachtig in de tijd ook: 2010 de Giro, 2015 de Tour en 2020 de Vuelta. Kon het mooier? Burgemeester Van Zanen had er zelfs speciale Vueltasokken voor aangetrokken.

 De sokken van Van Zanen De sokken van Van Zanen | Foto: RTV Utrecht

In de provincie Utrecht waren ze er maar druk mee. Amerongen had al voorpret, in Soesterberg hoopten ze op medewerking van het Utrechts Landschap en de politiek vreesde financiële risico's.

Vrees en voorpret, bijna een jaar lang. Toen eind 2019 vanuit China verontrustende berichten doorsijpelden over een virus, dacht niemand eraan dat dat ook naar Europa zou komen, laat staan dat het de Utrechtse Vuelta in de wielen zou rijden. Zelfs in februari 2020 leek er nog geen vuiltje aan de lucht. TivoliVredenburg lanceerde een programma met Mart Smeets, Wilfried de Jong en Joop Zoetemelk en er werd een speciale Vuelta-versie van Nintje gepresenteerd.

 | Foto: lavueltaholandshop.com


Uitstel naar oktober, start naar Spanje


Toen werd het maart. Covid-19 kreeg Europa in de greep. Maar terwijl de eerste sportwedstrijden al werden afgelast was Vuelta-directeur Guillén stellig: 'de Vuelta start gewoon op 14 augustus in Utrecht.' De voorbereidingen voor het wielerfeest gingen dus gewoon door. Ondanks het optimisme kwam op 15 april het bericht dat de Vuelta zou worden uitgesteld. En een dag later speculeerde Guillén al over een start in Spanje in plaats van in Utrecht. Een klap voor de Domstad.

Inmiddels zijn we een half jaar verder en is de uitgestelde Vuelta inderdaad begonnen in Spanje. Met één Utrechtse wielrenner aan de start: Lennard Hofstede. De Veenendaler rijdt voor Jumbo Visma en gaat met die ploeg proberen net als vorig jaar de Vuelta te winnen.


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -