Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Uytdehaage over overleden schaatscoach Krook: 'Hij droeg voor veel schaatsers iets bij'

1/2
UTRECHT - Ook voor de voormalige Utrechtse schaatser Jochem Uytdehaage kwam het overlijden van oud-schaatscoach Ab Krook hard aan. De 76-jarige Krook overleed dinsdag aan de gevolgen van een herseninfarct.

Als ik hem dan tegenkwam dan was het voor mij wel echt dť bondscoach"
Jochem Uytdehaage

Krook maakte negen Olympische Spelen mee en begeleidde decennialang toprijders naar internationale successen. Hij was nooit de directe coach van Uytdehaage maar Krook was wel een belangrijke schakel in de doorbraak van de Utrechter.

"Toen ik bij de kernploeg kwam kreeg ik een proefcontract. Hij was daar de aanjager van", vertelt Uytdehaage. "Ik was de schaatser die net top zes / top acht zat. Hij zag toen iets in mij." Uiteindelijk resulteerde dat in Olympisch succes voor Uytdehaage in 2002. Hij veroverde twee gouden medailles en ťťn zilveren.

"Ik heb hem ook echt meegemaakt als klankbord. Hij had heel veel verhalen en heeft voor heel veel schaatsers iets bijgedragen", aldus de Utrechter.


Krook een grootheid in de schaatssport


Vanaf eind jaren zeventig was Krook actief als coach in de schaatssport. Als bondscoach van de kernploeg loodste hij twee vrouwen naar olympisch succes. Na een periode in West-Duitsland keerde hij terug in Nederland als bondscoach bij de mannen. Onder zijn leiding werd Bart Veldkamp olympisch kampioen op de tien kilometer in 1992. Ook Falko Zandstra en Leo Visser pakten medailles bij de Spelen van Albertville. Tot en met de Spelen van Turijn in 2006 was Krook topsportcoŲrdinator van schaatsbond KNSB.

Dat je op deze manier het leven moet laten dat is heel triest"
Jochem Uytdehaage

Uytdehaage keek altijd tegen Krook op. "Als ik hem in mijn jonge jaren dan tegenkwam dan was het voor mij wel echt dť bondscoach. Dan wist ik niet eens waar ik het met hem over moest hebben, maar dan wilde je toch een praatje maken met zo'n iemand."

Anderhalf jaar geleden kreeg Krook ook al een herseninfarct, deze week nogmaals en die werd hem fataal. "Ik schrok wel van zijn overlijden. Dat je op deze manier het leven moet laten dat is heel triest."


Jochem Uytdehaage sprak in Namen en Rugnummers over het overlijden van ab Krook


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -