Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Hockeyer Sander de Wijn laakt competitiestop: 'Je wordt neergezet als amateursporter'

1/2
UTRECHT - Hockeyer Sander de Wijn vindt de handelswijze van het kabinet omtrent het stilleggen van de hoofdklasse hockey niet helemaal kloppen. Hockey is in tegenstellig tot de hoogste twee voetbalcompetities aangemerkt als amateursport.

Ze heeft misschien niet helemaal de goeie woordkeuze"
Sander de Wijn

"Het is een erg vervelende en vooral moeilijke situatie", zegt De Wijn in Namen en Rugnummers. "Je wordt neergezet als amateursporter, terwijl het grootste deel van de hoofdklasse toch wel topsporters zijn. Het gekke is dat je als speler van de Nederlandse selectie wel mag blijven trainen in een groep."

Minister Tamara van Ark van medische zorg en sport liet deze week weten dat er geen uitzondering wordt gemaakt voor andere sporten. Alleen het voetbal in de eredivisie (mannen en vrouwen) en de eerste divisie mag doorgaan. "Ze heeft misschien niet helemaal de goede woordkeuze gemaakt als het gaat om prof- en amateursport", zegt De Wijn. "Zij bevindt zich in een enorme spagaat."

Indirect zit de eerste competitiehelft er eigenlijk al op"
Sander de Wijn

"Ik begrijp het dilemma en het is moeilijk om een grens te trekken. Want waar trek je die grens in de sport?", vraagt De Wijn zich hardop af. "Ik begrijp dat dit lastig is. Maar we zitten in een Olympisch jaar. Willen we daar goed voor de dag komen, dan hebben we ook wedstrijden nodig. Deze keuze voelt daardoor gek."


Verschillende regels rond trainen


De Wijn gaat binnenkort op pad met het Nederlands elftal. Daar mag gewoon met het hele elftal worden getraind. "Bij Kampong mag dat niet, dus daar gaan we in groepjes van vier op 1,5 meter afstand trainen", zegt De Wijn. "Als dat vier weken lang gaat duren dan zijn de wedstrijden die daarna zijn gepland niet reŽel."

"Je moet dan eigenlijk weer een maand rekenen om weer wedstrijdfit te worden en zodoende aan de competitie te beginnen", aldus de mede-aanvoerder van Kampong. "Indirect zit de eerste competitiehelft er eigenlijk al op."


Punten in mindering voor Kampong


Kampong kreeg deze week van de competitieleiding van hockeybond KNHB alsnog een flinke straf gekregen voor het opstellen van Jip Janssen in het Hoofdklasse-duel tegen Tilburg. De Utrechters hebben drie punten in mindering gekregen en de wedstrijd in kwestie moet overgespeeld worden.

Dit omdat Janssen tijdens bij aanvang van dat duel nog in afwachting was van de uitslag van een commerciŽle coronatest, nadat hij eerder bij de GGD-test een negatieve uitslag was gekregen.

We moeten dit snel achter ons laten"
Sander de Wijn

De Wijn wil en kan niet teveel kwijt over de situatie. "De uitkomst is heel erg vervelend", aldus de international. "De intentie is er nooit geweest. Er is veel druk geweest op de besluitvorming, ook vanuit de media. Dat de KNHB de punten in mindering heeft gegeven nadat de onafhankelijk tuchtcommissie dit niet heeft gedaan, vind ik gek."

"Die handelswijze had beter kunnen zijn. Ook wij moeten er lering uit trekken. Het is voor iedereen een nieuw proces", steek De Wijn ook zijn hand in eigen boezem. "We moeten dit snel achter ons laten."

Sander de Wijn praatte in Namen en Rugnummers over wat de coronamaatregelen doen met de hockeywereld


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -