Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Judoka Noël van 't End ziet toernooi na toernooi wegvallen: 'We houden de moed erin'

HOUTEN - Terwijl veel sporten de draad weer oppakken na de eerste coronaschrik, ligt de judosport nog op zijn gat. Regerend wereldkampioen NoŽl van 't End ziet met lede ogen aan hoe stuk voor stuk de grote toernooi wegvallen. "De Grand Slam van Tokio is pas in december, maar die wordt nķ al afgelast", zegt de Houtenaar.

Van de drie grote toernooien die in 2020 nog op het programma stonden, is de eerste dus al afgelast. De Grand Slam in Tokio, Japan, gaat niet door om dat de internationale judofederatie de situatie rondom het coronavirus 'te onzeker' vindt.

Het EK is nog niet afgelast, maar TsjechiŽ is wel al op 'code oranje' gezet"
NoŽl van 't End

"We willen heel graag toernooien judoŽn", aldus Van 't End. "Over vijf weken zouden we de Grand Slam in Boedapest (Hongarije) hebben, maar onze bronnen hebben al gehoord dat dat toernooi ook niet doorgaat. En eind november is er nog het EK judo in TsjechiŽ. Het EK is nog niet afgelast, maar dat land is wel al op 'code oranje' gezet. Wij volgen daarin het RIVM en gaan niet naar een oranje gebied. Dat zijn onze enige drie toernooien, dus het ziet er heel negatief uit."


Motivatie halen uit trainingskampen


Ondanks dat er weinig uitzicht is op toernooien, zitten Van 't End en de rest van de Nederlandse selectie niet stil. "We zijn net terug van een trainingskamp in Duitsland en dat ging echt mega goed. We hebben daar heel goede trainingswedstrijden gedaan met de Duitsers en de Fransen. We hebben ze helemaal afgemaakt", lacht de Houtenaar.

"Op zo'n trainingskamp sparren we tegen de top van Duitsland en Frankrijk, en daar komen we veel beter uit. Dat is wel goed voor de motivatie en voor het groepsgevoel", zegt Van 't End. Nu voorlopig geen toernooien gepland staan, is dit de best mogelijke oplossing om bezig te blijven. Zo gaan de Nederlandse vrouwen binnenkort naar Oostenrijk voor een trainingskamp."Zelf zijn we ook bezig met meer trainingskampen. Met de landen waar we heen gaan maken we goede afspraken. Er wordt vooraf getest en dan moet je negatief testen voor je mee mag doen, we leven in een bubbel en bij terugkomst wordt er weer getest. Zo kunnen we goede trainingskampen organiseren. Dat zorgt ook weer voor nieuwe prikkels", legt hij uit.

Atletiek kan doorgaan en de Tour de France heb ik gezien, maar voor een contactsport als judo is het heel lastig"
NoŽl van 't End


Olympische Spelen als 'the bigger picture'


De huidige situatie met het coronavirus is het onderwerp van gesprek binnen de Nederlandse judoselectie. "Er wordt onderling zeker over gesproken", bevestigt de wereldkampioen in de klasse tot 90 kilogram. "We houden hoop en willen volhouden. De aanhouder wint uiteindelijk. Ik probeer zelf zo hard mogelijk te trainen en daarnaast niet te veel erover na te denken. Ik kan er maar weinig invloed op uitoefenen wat er beslist wordt."

Van 't End weet dat het organiseren van judotoernooien niet makkelijk is. "Atletiek kan doorgaan en de Tour de France heb ik gezien, maar voor een contactsport als judo is het heel lastig. Het zijn ook niet 20 of 30 man, maar in totaal staan er bij zo'n toernooi 600 of 700 mensen op de mat. Met mannen en vrouwen in alle gewichten. Daar is een grote organisatie voor nodig en dat is niet te doen", beschrijft hij.

Ondanks de afgelastingen heeft Van 't End een doel voor ogen. "De Olympische Spelen in Tokio 2021 heb ik sowieso in mijn hoofd. Dat is 'the bigger picture' zoals mijn coach het noemt. Daar ligt alle focus op."


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -