Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Biografie Wesley Sneijder: 'Als ik nu alles in kan leveren om mijn anonimiteit terug te krijgen, dan doe ik dat met liefde'

1/3
UTRECHT - Of hij de beste Utrechtse voetballer ooit is, daar kan discussie over zijn. Sommigen zullen zeggen van wel, anderen kiezen toch voor Marco van Basten en de oude generatie zal Tonny van der Linden de beste vinden. Maar Wesley Sneijder is ontegenzeggelijk de meest succesvolle. En hij heeft nu ook wat Van Basten en Van der Linden al hadden: een biografie.

Schrijver van het boek is journalist en voormalig perschef van het Nederlands elftal Kees Jansma. Jansma maakte ook die andere Utrechtse topper, Marco van Basten, van dichtbij mee. Toch schreef hij geen boek over hem. "Wesley vroeg me, Marco niet." Over de verschillen tussen die twee zegt de journalist: "Marco is wat meer in zichzelf gekeerd. Wesley is heel open, wil meer contact."

EXTRA HOOFDSTUK

Sneijder is pas 36, en er verschijnt nu al een biografie. "Of dat vroeg is?", zegt Sneijder. "Wanneer is dan het juiste moment? Het moet gaan over voetbal, als er nu nog hoofdstukken bij komen, gaan die over andere dingen dan voetbal. Dus hoef ik niet tien jaar te wachten."

 Wesley Sneijder is gesprek met RTV Utrecht Wesley Sneijder is gesprek met RTV Utrecht | Foto: Orange Pictures

Schrijver Kees Jansma kan nog wel een hoofdstuk bedenken. "Ik hoop dat er dan een hoofdstuk aan toegevoegd wordt dat hij als trainer ergens aan de slag gaat. Daar moet hij voor bijleren, tact, geduld. Maar wat hij niet hoeft bij te leren is enorme kennis van het spel. Hij kan leren aan jonge, talentvolle voetballers wat ze wel en niet moeten doen."

"Trainer is heel anders, dat is een andere ervaring", reageert Sneijder daarop. "Ik wil me in dit boek focussen op voetbal, en dat niet combineren met trainer zijn."

ONDIEP

Sneijders leven en loopbaan is al sinds hij in het eerste van Ajax debuteerde publiek. Iedereen weet alles van hem. Toch leerde Jansma ook een nieuwe kant kennen. "Ik ken hem als voetballer, maar uit Ondiep kende ik hem natuurlijk niet. Het op en neer reizen naar Ajax, met zijn broers en met zijn vader en moeder, dat leven kende ik helemaal niet. En dat vond ik hartstikke leuk om te horen."

Wesley Sneijder en Kees Jansma over 'Sneijder'


Het mooie, zo vindt Jansma, is dat Wesley Sneijder in Ondiep, de Utrechtse wijk waar hij geboren werd en opgroeide, gewoon Wesley is. "Er wordt heel veel gezegd nu, dat hij iets tegen Ajax zou hebben bijvoorbeeld. Onzin! Het past gewoon bij hem dat hij terug is in Utrecht. Daar heeft hij geen kapsones, daar vinden ze hem niet vervelend. Daar is hij gewoon zichzelf."

Een van de redenen waarom Sneijder het bij Ajax-fans verbruid heeft, is het feit dat hij openlijk FC Utrecht-supporter is geworden. Daarover, en over het feit dat hij twee jaar geleden bijna speler van de FC was, gaat het niet of nauwelijks in het boek. "Dat heb ik er bewust uitgelaten", zegt Sneijder daarover. "Dat is een veel te lang verhaal, en het is heel lastig om daar iets over te melden. Het was ook maar een hele korte periode."

Ze moeten vooral weten dat het leven van een profvoetballer veel verder gaat dan trainen, trainen, wedstrijdje klaar"
Wesley Sneijder

LEERBOEK

Het boek is niet bedoeld als leerboek, maar profvoetballers in spť kunnen er wel degelijk iets van opsteken, denkt de recordinternational. "Ze moeten vooral weten dat het leven van een profvoetballer veel verder gaat dan trainen, trainen, wedstrijdje klaar", zegt Sneijder. "Het gaat over keuzes maken. Ga je stappen met je vriendjes, hoe ga je om met de aandacht van de meisjes. En wat er komt er kijken bij de keuze voor een buitenlandse transfer."

En dan is daar nog het aspect van de bekendheid, een publiek figuur zijn. "Ik heb vaak gezegd als ik nu alles in kan leveren om mijn anonimiteit terug te krijgen, dan doe ik dat met liefde. Maar dat gaat niet", stelt Sneijder. "En zeker sinds de komst van social media wordt alles publiekelijk, en in mijn geval ook nog wereldwijd. Dat is best pittig. Dan denk je, waarom kan ik nou nooit meer eens anoniem over straat?"


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -