Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Sportclubs hebben begrip voor dichthouden sportkantines: 'Financiële klap corona komt volgend jaar pas'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Sportkoepel NOC*NSF is teleurgesteld dat de sportkantines van buitensportaccommodaties nog niet open mogen terwijl de horeca al wel weer open mag. Dat zegt algemeen directeur Gerard Dielessen. Hij vindt dat vooral wrang omdat buitensportaccommodaties al wel weer open zijn en volop kosten maken zonder dat daar kantine-inkomsten tegen over staan."

Drie Utrechtse sportverenigingen waar RTV Utrecht contact mee zocht staan er heel anders in dan Dielissen. "Het is jammer, de horeca hoort erbij", zegt penningmeester Bert van den Berg van hockeyclub Baarn. "Maar de veiligheid en de gezondheid staat voorop, en als de specialisten dit hebben bedacht, moeten we ons daar in schikken."

Zijn collega Jordy Boerefijn van FC Oudewater redeneert iets pragmatischer. "Volwassenen mogen toch nog niet voetballen zoals ze willen, en daarom is de animo bij onze club vrij gering. En volwassenen leveren toch de meeste kantineomzet op."

Ik vraag mij af of Dielissen namens zijn achterban kan spreken als hij al zo snel na de toespraak van de minister-president met een statement komt"
Ed Knies, VV Hees

Voorzitter Knies van VV Hees uit Soest heeft zelfs kritiek op de uitspraak van Dielissen. "Ik vraag mij af of hij namens zijn achterban kan spreken als hij al zo snel na de toespraak van de minister-president met een statement komt. Hij heeft mij in elk geval niet gebeld en spreekt dus niet namens mij", zegt Knies, die er ook geen moeite mee heeft dat zijn kantine dicht moet blijven. "Wij zouden half juni sowieso dicht gaan. We hebben alles al afgesloten."

TWEE MATEN

Boerefijn van FC Oudewater vindt het wel vreemd dat de overheid met twee maten meet. "Dat je wel een kroeg in mag maar niet een sportkantine, is raar." Van den Berg snapt dat juist weer wel. "Een kroegbaas is voor 100 procent afhankelijk van horeca-omzet. Een sportclub niet. Ik kan me voorstellen dat dat de gedachte is achter het feit dat zij eerder open mogen dan wij."

Van den Berg hoopt wel dat zijn hockeyclub in juni al wat geld aan het clubhuis zal verdienen. "Wij hebben een groot terras. We onderzoeken momenteel of we daar al wel iets mogen."

 Drukte bij een wedstrijd van FC Oudewater Drukte bij een wedstrijd van FC Oudewater | Foto: Google Maps/Lyla van der Kaaden

SCHADE VALT MEE

Voorlopig valt zowel voor Baarnse MHV als voor FC Oudewater de financiŽle schade mee. "Bij ons ligt de piek voor zowel uitgaven als inkomsten altijd in de laatste maanden van het seizoen", zegt Boerefijn namens FC Oudewater. "We lopen dus veel inkomsten mis, maar hebben ook heel veel geplande uitgaven niet hoeven doen. Als je daar bij telt dat we een kleine financiŽle tegemoetkoming van de overheid hebben gehad, staan we onder de streep op min 5.000 euro."

"Doordat wij afgelopen winter onze blaashal in gebruik hebben genomen, waren wij bezig aan ons beste financiŽle seizoen ooit", vertelt Van den Berg. "Dus dan kun je zo'n klap wat makkelijker opvangen. Toch zijn we de laatste maanden zo'n 30 ŗ 40 duizend euro aan barinkomsten misgelopen. We moeten echter reŽel zijn, de overheid legt veel beperkingen op, maar we kunnen ook een beroep doen op overheidsregelingen."

De overheid legt veel beperkingen op, maar we kunnen ook een beroep doen op overheidsregelingen"
Bert van den Berg, Baarnse MHV

NASCHOK

"We zijn er alleen wel erg bij gebaat dat het seizoen in september of iets later weer kan beginnen", vervolgt Van den Berg. "Als dat niet lukt zijn de gevolgen veel ernstiger."

Dat vreest ook Boerefijn. "Al was het alleen maar omdat je dan ook de discussie over contributie gaat krijgen, en dat is toch onze belangrijkste bron van inkomsten. Dat we dan minder kantine-omzet draaien moeten we dan maar op de koop toenemen."

Toch vreest Boerefijn dat de naschok van de coronacrisis voor sportverenigingen misschien nog wel groter zal worden dan de eerste pijn. "Ik voorzie dat veel sportclubs hun sponsorinkomsten zullen zien teruglopen. Bovendien is het zeer de vraag of en wanneer de kantine-opbrengsten weer op het oude niveau komen. Het wordt spannend."

Dat denkt ook Ed Knies van Hees. "De grootste problemen voor sportclubs komen volgend seizoen. Het zou beter zijn als meneer Dielissen zich daar druk om zou maken."


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -