LIVEBLOG: FC Utrecht verslaat Ajax en bereikt voor de zevende keer de bekerfinale

Van de Streek kopt de 1-0 binnen
Van de Streek kopt de 1-0 binnen © Fotostudio RedGreenBlue
UTRECHT - FC Utrecht speelt de halve finale in de strijd om de KNVB beker, thuis in een uitverkochte en kolkende Galgenwaard tegen Ajax. Na een ruststand van 1-0 blaast Björn Kuipers om 21.55 de tweede helft in gang.
AFGELOPEN, NAAR DE FINALE!!!!
Minuut 93: counter FC Utrecht, Abass schiet naast.
Minuut 90: Bijna 3-0! Ajax komt goed weg. Er komen drie minuten bij.
Minuut 87: Klaiber in tranen na domme gele kaart. Hij is geschorst voor de finale.
Geel voor Klaiber
Minuut 86: speldenprikje Ajax. Omhaal Huntelaar naast.
Minuut 84, Gert Kruys: "Als je Utrecht vanavond ziet, kun je niet begrepen wat er afgelopen zondag tegen RKC gebeurde."
Minuut 83: Gert Kruys vraagt zich af wat er met Ajax gebeurd is. "Een paar maanden geleden in Amsterdam werden we weggespeeld."
Minuut 81: dubbele wissel Ajax, Danilo voor Alvarez, Marin voor Promes. Nog 9 minuten, de finale is dichtbij. De Galgenwaard kolkt. "Helemaal niks in Amsterdam!"
Minuut 80: Ajax dringt wel aan, maar krijgt geen kansen. FC Utrecht staat verdedigend goed.
Minuut 79: John van den Brom haalde met AZ drie bekerfinales in vier jaar, maar won nog nooit. "Dat moet op 19 april maar eens gebeuren dan", zegt René van den Berg.
Minuut 76: dreiging FC Utrecht. Kerk schiet net naast uit de draai. Nog steeds 2-0
Kerk mist uit de draai
Minuut 75: hoekschop Ajax, Tagliafico kopt naast.
Minuut 72: geel Huntelaar, na overtreding op doelman Jeroen Zoet. Huntelaar mist eventuele finale. Zoet staat snel op.
Minuut 69: eerste wissel Ajax, Huntelaar voor Ekkelenkamp
Minuut 66: Ajax is het even kwijt, Abbas schiet naast. Huntelaar komt er zo in bij Ajax.
Minuut 65: Simon Gustafson scoort. 2-0!!
2-0!!!
Minuut 64: penalty!! Alvarez haakt Van de Streek.
Minuut 59: balverlies Maher, kans Promes. Recht op Zoet. Nog steeds 1-0.
Promes schiet op Zoet
Minuut 56: blessure Van de Streek valt mee, hij is weer terug. Kerk in de counter, schiet op Onana.
Minuut 54: doelpuntenmaker Sander van de Streek lijkt zwaar geblesseerd, er moet gewisseld worden. Emanuelson loopt warm,
Minuut 48: Ajax valt aan Blind schiet van buiten de 16. Net naast, het blijft 1-0 voor Utrecht.
21.55: De tweede helft is begonnen. Geen wissels.

RUST

Het is rust. FC Utrecht leidt met 1-0.
Extra tijd: Dest mag van 20 meter uithalen maar schiet over. Het blijft 1-0. Ajax heeft de bal, Utrecht is gevaarlijker.
Minuut 45: er komen vier minuten bij.
Minuut 44: Kerk schiet, recht op Onana.
Minuut 41: Gustafson krijg derde grote kans, maar mist weer. Het blijft 1-0, maar had meer moeten zijn.
Derde kans Gustafson, weer mis
Minuut 40: Issah Abass komt erin. Na vier minuten is het weer elf tegen elf.
Minuut 36: Bahebeck is weer eens geblesseerd en moet eruit. FC Utrecht speelt even met tien. "Ik denk dat Abbas er in komt", zegt Gert Kruys.
1-0!!!
1-0!!! © Fotostudio RedGreenBlue
Minuut 33: 1-0!!!! Sander van de Streek kopt raak na vrije trap Gustafson.
Van de Streek scoort!
Minuut 31: Ajax domineert, Utrecht houdt tegen. Grote kansen blijven vooralsnog uit. FC Utrecht is aanvallend niet meer dreigend.
Minuut 27: harde voorzet Ziyech. Zoet heeft moeite, Utrecht komt ermee weg.
Minuut 24: Ajax krijgt iets meer het initiatief.
Minuut 23: kans Ajax, ziedend schot Tagliafico, Zoet redt via de lat.
Minuut 19: Gert Kruys is lovend over Adam Maher. "Goeie passing, terwijl dat de laatste paar duels slecht was. En als Utrecht de bal verliest, staat het goed. Het is een prachtig, boeiend gevecht."
Minuut 15: weer een mogelijkheid voor FC Utrecht. Voorzet Kerk, Van de Streek maait langs de bal
Gyrano Kerk maakt het de Ajax-defensie lastig
Gyrano Kerk maakt het de Ajax-defensie lastig © Orange Pictures
Minuut 12: "Beide ploegen verdedigend onzeker", aldus Gert Kruys.
Minuut 9: Ziyech schiet, Zoet redt. Eerste doelpoging Ajax
Minuut 5: tweede kans Gustafson. Hij schiet te vroeg, Ajax onderschept.
Minuut 2: grote kans Gustafson. Hij schiet naast na een voorzet van Gyrano Kerk.
Gustafson schiet naast

GERT KRUYS

RTV Utrechts René van den Berg had op basis van de trainingen Sané centraal achterin verwacht en Van der Maarel op links in plaats van Guwara. Analist Gert Kruys denkt dat Van den Brom vanwege de ervaring voor Van der Maarel heeft gekozen. "Wel opvallend dat de trainer Maher en Gustafson laat staan", aldus Kruys. "Twee spelmakers die allebei slecht speelden in de laatste twee duels."

OPSTELLING FC UTRECHT

Van den Brom voert na RKC-blamage drie wijzigingen door: Emanuelson, Peterson, Abbas en maken plaats voor Bahebeck, Klaiber en Van Overeem. Het wordt 4.4.2 dus:
Doel: Zoet
Acherin: Klaiber, Van der Maarel, Hoogma en Guwara
Middenveld: Van Overeem, Maher, Van de Streek en Gustafson
Aanval: Kerk en Bahebeck.
De FC Utrecht-bus is bij het stadion aangekomen.
Veel sfeer rond het stadion
Veel sfeer rond het stadion © RTV Utrecht
De spelersbus van Ajax is gearriveerd bij de Galgenwaard.
Ajax meldt dat Ekkelenkamp en Alvarez in de basis starten.

VOORBESCHOUWINGEN FC UTRECHT

Luister hier naar de voorbeschouwingen met Jeroen Zoet en Justin Hoogma, en naar die met John van den Brom.

LIVE VERSLAG

De wedstrijd begint om 20.45 uur, vanaf 20.00 uur is er een extra Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht.