Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Utrechtse wielerheld 'Mies' Stolker krijgt een herinneringstegel in Zuilen

1/3
UTRECHT - De overleden topwielrenner Michel ('Mies') Stolker krijgt een herinneringstegel in Utrecht. De onthulling is op 18 oktober. De tegel wordt geplaatst in het trottoir op de Burgemeester Norbruislaan, in de buurt van de plek waar Stolker woonde. Dat meldt Museum van Zuilen.

Stolker overleed mei vorig jaar op 84-jarige leeftijd. Hij was een kind van de wijk Zuilen, waar hij in 1933 geboren werd. Van 1956 tot 1966 maakte hij deel uit van het profpeloton. Drie keer ging hij van start in de Tour de France. In 1962 hielp hij Jacques Anquetil aan zijn derde zege in de bekendste wielerronde.

Stolker won zowel in de Giro als Vuelta een etappe en schreef daarnaast de Midi Libre op zijn naam. Ook behaalde hij top-10 klasseringen in de top tien in de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Lombardije, Parijs-Tours en Luik-Bastenaken-Luik.

 Stolker in de Tour. Stolker in de Tour. | Foto: Museum van Zuilen

DE GROOTSTE

Wim van Scharenburg van Museum van Zuilen noemt Stolker de grootste Utrechtse wielrenner ooit. In zijn boekje 'Daalsedijkroute' schrijft hij over de coureur en komt ook een passage iver de tegel te staab. In 2015 was in Museum van Zuilen een expositie over Stolker te zien. Naar aanleiding daarvan sprak RTV Utrecht met de voormalig renner. Met het oog op de Utrechtse Tourstart stapte Stolker zelfs nog even op de fiets.FAMILIE

Stolker kwam uit een gezin met negen kinderen. De familie woonde aan de Daalseweg, ter hoogte van het huidige Van Heukelompark. De twee-onder-een-kapper werd bewoond door twee families Stolker, waarvan Mies' gezin de rechterzijde in beslag nam. Zijn vader had hier zijn hoveniersbedrijf. De linkerhelft van het pand werd een boerderij.

 Het huis aan de Daalseweg. Het huis aan de Daalseweg. | Foto: Uit het boek 'Daalsedijkroute'Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -