Eén verdachte diefstal monstrans vrij

UTRECHT - Eén van de drie verdachten van de monstransroof in museum Catharijneconvent, is al sinds vorige week op vrije voeten. Dat zegt zijn advocaat tegen RTV Utrecht. De 35-jarige man zit niet in voorarrest, omdat hij niet bij de kunstroof zelf aanwezig was. Hij blijft wel verdachte.
De politie had de verdachten van 21, 25 en 35 jaar al een tijdje in het vizier. Door de aandacht in de media en in het bijzonder door een uitzending van opsporingsprogramma Bureau Hengeveld met daarin bewakingsbeelden, werden de mannen zenuwachtig.
De verdachten besloten daarop de monstrans te verplaatsen, maar werden op de A27 bij Gorinchem onderschept door de politie. Ze waren vermoedelijk op weg naar België. De politie had eerder gezien dat de drie een in plastic gewikkeld voorwerp in een auto legden.
Volgens de advocaat is de 35-jarige verdachte erg zenuwachtig van alle media-aandacht. De man bestuurde de auto waarin de monstrans werd vervoerd. Het is niet duidelijk of hij betrokken was bij de diefstal en wat de relatie met de andere twee verdachten is.
De Utrechtse rechtbank heeft vandaag bepaald dat de twee dieven nog zeker anderhalve week in voorlopige hechtenis blijven.

RTV Utrecht in gesprek met Brian de Pree, advocaat van de vrijgelaten verdachte