Monstrans terug, drie aanhoudingen

UTRECHT - De gestolen monstrans is terug. De politie hield woensdagavond 3 mannen aan, die verdacht worden van het stelen van de monstrans uit Museum Catharijneconvent in Utrecht. Ook vond de politie onderdelen van het kunstwerk terug.
De politie had de verdachten van 21, 25 en 35 jaar oud uit Utrecht en Maarssen al een tijdje op het oog. Door de aandacht in de media en in het bijzonder door een uitzending van opsporingsprogramma Bureau Hengeveld woensdagmiddag met daarin bewakingsbeelden, werden de mannen zenuwachtig.
Ze besloten de monstrans te verplaatsen, maar werden onderweg aangehouden op de A27 bij Gorinchem. Ze waren vermoedelijk op weg naar België. De politie had eerder gezien dat de drie een in plastic gewikkeld voorwerp in een auto legden.
De politie onderzoekt in samenwerking met het museum of er nog onderdelen missen van de monstrans. De recherche gaat verder met het onderzoek en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

SCOOTER

Het bijzondere kunstwerk werd 29 januari gestolen door twee mannen, die er vandoor gingen op een scooter. Bewakingsbeelden van de roof waren woensdagmiddag nog te zien op RTV Utrecht in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld.
Beveiligers probeerden de dieven tevergeefs tegen te houden, maar wisten wel een tas af te pakken waarin een kostbaar onderdeel met vijf diamanten zat.
De monstrans werd bewaard in de Schatkamer van het Catharijneconvent. Het liturgische kunstvoorwerp met een waarde van 250.000 euro stond daar tentoongesteld in een vitrine.