Geroofd topstuk Catharijneconvent 2,5 ton waard

UTRECHT - In de Utrechtse binnenstad is dinsdagmiddag een roof gepleegd in Museum Catharijneconvent aan de Lange Nieuwstraat. De daders met bivakmutsen sloegen een ruit kapot, verbrijzelden een vitrine en namen daaruit een monstrans mee met een verzekerde waarde van 250.000 euro.
Ze hadden het duidelijk gemunt op het object. Het gaat om een topstuk uit de collectie liturgische voorwerpen, een 18de eeuws verguld zilveren stralenmonstrans, versierd met vele diamanten. In een monstrans bewaart men in de Rooms-Katholieke kerk de geconsacreerde hostie, om te vereren en te aanbidden.
Het object was langdurig in bruikleen van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam. De monstrans stond permanent tentoongesteld in de Schatkamer.

VEEL GETUIGEN

Er waren tijdens de roof veel bezoekers in het museum. Medewerkers probeerden de daders nog tegen te houden. Op wat duw- en trekwerk na is er geen sprake geweest van geweld.
Getuigen hebben twee mannen zien wegrijden op een scooter. Die is teruggevonden in de omgeving van het Spoorwegmuseum. De politie vroeg Burgernetdeelnemers uit te kijken naar de mannen, maar ze zijn niet meer achterhaald. De recherche doet nog onderzoek naar de zaak. Het museum is woensdag weer open voor publiek.

MUSEUMDIRECTEUR

Marieke van Schijndel, directeur van Museum Catharijneconvent: "De agressiviteit en brutaliteit van deze ramkraak heeft ons diep geschokt. De monstrans is een topstuk in onze collectie, vanwege de uitzonderlijke uitvoering ervan. Hij is versierd met diamanten die destijds met liefde door de parochianen geschonken zijn."
Van Schijndel heeft geen idee wat de daders met het object moeten, want de monstrans staat geregistreerd in een database en lijkt daarom moeilijk te verkopen.

EXPOSITIES

In het Catharijneconvent is momenteel een tentoonstelling te zien van kerkbeelden die zijn overgebleven na de Beeldenstorm. Ook is er een expositie van 17e eeuwse schilderkunst. Tot de permanente collectie behoren onder andere gouden en zilveren kerkelijke voorwerpen.

EERDERE KUNSTROOF

Vorig jaar is er ook een monstrans geroofd bij een museum Gouda. In december was museum Huis Doorn het doelwit van een zilverroof.

Kunstroof in Museum Catharijneconvent
Gesprek met getuige Evert Kronemeijer