Leger in actie bij Vrede van Utrecht

UTRECHT - Militairen van de Landmacht zullen figureren bij de spectaculaire opening van het jubileumjaar van de Vrede van Utrecht. Dat zei directeur Peter de Haan bij RTV Utrecht tijdens een gesprek over het culturele klimaat in de Domstad.
In 1713 kwamen vorsten uit heel Europa naar Utrecht om hun disputen aan de onderhandelingstafel op te lossen in plaats van oorlog te voeren. Dat wordt volgend jaar uitgebreid herdacht in Utrecht.
Het jubileum begint voor het grote publiek op 13 april met een "theatraal muzikaal schouwspel" waarvoor Junkie XL de muziek schrijft en die samen met het Metropole Orkest bovenop de A2-tunnel zal opvoeren. Daarna zijn er tal van evenementen in de stad.

HOOFDSTAD

De Vrede moest een aanloop zijn voor Utrecht als Culturele hoofdstad 2018. Dat is niet gelukt en dat doet De Haan nog steeds veel pijn, zei hij in het tv-programma U Vandaag.
Ook de ondergang van theatergroep De Utrechtse Spelen spijt hem zeer. "Ze hebben met hun voorstellingen veel succes gehad, maar de zakelijke leiding is misgegaan", zegt De Haan. "Voor culturele organisaties in de toekomst moet het een les zijn om veel zakelijker te zijn."

Leger in actie bij Vrede van Utrecht