Vanavond spoeddebat asbest provinciehuis

UTRECHT - Vanavond is er een extra Statenvergadering over de mislukte asbestsanering in het oude provinciehuis.
Omdat het kankerverwekkende materiaal niet goed is verwijderd, kost het de provincie miljoenen euro's extra. De druk op gedeputeerde Krol neemt hierdoor steeds meer toe, want hij is verantwoordelijk voor de verkoop van het gebouw en het verwijderen van het asbest.
De SP hint op een motie van wantrouwen tijdens de extra Statenvergadering van donderdagavond en wordt daarin waarschijnlijk gesteund door de PVV.
Ook de PvdA wil opheldering. "Ik wil horen hoe dit in hemelsnaam zo ver uit de hand is gelopen," zegt Kees de Kruijf, fractievoorzitter van sociaal-democraten.
SP'er Ad Meijer schat dat de kosten zeker oplopen tot 8 miljoen euro de komende maanden. "De belastingbetaler is de pineut. Dit is buitengewoon kwalijk."Als donderdag blijkt dat er verkeerde informatie is verstrekt, moet dat volgens hem consequenties hebben.
Bij de verkoop bleek het oude pand in Rijnsweerd asbest te bevatten. Vrijdag besliste de rechter dat de provincie verantwoordelijk is voor de sanering daarvan.
De provincie heeft er al 2,5 miljoen euro voor betaald en moet de nieuwe eigenaar, die het pand niet kan gebruiken, nu een dwangsom betalen van 66.000 euro per dag, met terugwerkende kracht. Aangezien de werkzaamheden naar verwacht enkele maanden kunnen gaan duren, loopt dit ook in de miljoenen.
De provincie is in hoger beroep gegaan en heeft een bodemprocedure gestart waaruit ze hoopt de kosten terug te vorderen.

Vanavond spoeddebat asbest provinciehuis