Eis: tien jaar voor carnavalsmoord IJsselstein

UTRECHT - Justitie eist tien jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de hoofdverdachte van de carnavalsmoord in IJsselstein op 18 februari dit jaar.
Volgens het OM heeft de 23-jarige Cornelis 'Ronnie' L. de 26-jarige Tim van Dijk twee keer gestoken met een mes. De officier van justitie acht doodslag bewezen, maar voorbedachten rade (moord) niet. Een vordering van ruim een ton aan gederfde inkomsten voor de vrouw van Tim van Dijk moet worden toegekend, oordeelde het OM.
Medeverdachte Koen van D. hoorde drie weken onvoorwaardelijke celstraf eisen. Hij zou de aanstichter zijn geweest van een knokpartij in het centrum na een ruzie over een scooter. Van Dijk bemoeide zich daarmee en werd even later neergestoken in een brandgang aan de Maria van Henegouwenstraat.
In een volle rechtszaal in Utrecht werd de zaak donderdag uitvoerig behandeld. Familie en vrienden van het slachtoffer en de hoofdverdachte waren aanwezig. Tijdens de zitting werden heftige beveiligingsbeelden getoond van de vechtpartij vlak voor de steekpartij. Dat bracht veel emoties teweeg bij de familie van het slachtoffer. Ook was er een afgeluisterd gesprek te horen en las de broer van Van Dijk een slachtoffersverklaring voor.
L. wees Van D. aan als dader, maar daar wilde justitie niet aan. Niemand heeft hem gezien bij de brandgang en de tijd was te kort, aldus de officier. Ondanks het ontbreken van ooggetuigen van de steekpartij en een wapen dat met zekerheid aan het misdrijf kan worden gelinkt, staat voor de officier van justitie de schuld van L. vast. Ook omdat hij door zijn vrienden als schuldige is aangewezen.
Voor het bewijs baseert de officier zich op de vele getuigenverklaringen, telefoongegevens en camerabeelden. Omdat de getuigen bijna allemaal onder invloed waren van alcohol en drugs, zijn alleen die verklaringen gebruikt waarvoor steunbewijs is. Aanvankelijk was afgesproken te zwijgen tegenover de politie. De verdachten en verschillende getuigen zijn daarom meerdere keren gehoord en drie van hen zijn aangehouden voor meineed.
De dood van Tim van Dijk maakte begin dit jaar veel los in IJsselstein. Er werd onder meer een stille tocht gehouden.

Heftige beelden van vechtpartij
Terugblik op de carnavalsmoord