Crone-prijs naar schrijver Stephan Enter

UTRECHT - Schrijver Stephan Enter ontvangt dit jaar de C.C.S. Crone-prijs, de Utrechtse literatuurprijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt. De jury roemt zijn 'weergaloze stijl en aandacht voor tijdloze thema's'.
De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 10.000 euro. De uitreiking, door burgemeester Wolfsen, is op 23 januari.
Utrechter Stephan Enter (1973) debuteerde in 1999 met de verhalenbundel Winterhanden, die meteen genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs.
In april 2004 verscheen zijn eerste roman Lichtjaren, waarmee hij eveneens een Librisnominatie in de wacht sleepte. Beide boeken waren ook nog eens in de race voor de Gerard Walschapprijs.
Enters roman Spel uit 2007 kreeg eveneens goede kritieken. Zijn laatste boek is Grip. Daarvoor ontving de Utrechter eerder dit jaar de F. Bordewijk-prijs.
De jury van de Crone-prijs is vol lof over de boeken die Enter tot nu toe heeft geschreven. "Zijn werk moet het niet hebben van grootste gebaren en wonderlijke situaties. Enters diepte schuilt in het heel zorgvuldig verwoorden van het alledaagse. Zijn werk vormt een eigenzinnige en oorspronkelijke bijdrage aan de Nederlandse literatuur", zo staat in het juryrapport.
Eerdere winnaars van de C.C.S. Crone-prijs zijn Manon Uphoff, Ronald Giphart, Arthur Japin, Ingmar Heytze en Guillaume van der Graft, die hem postuum kreeg toegekend.