Simonis: 'Misbruikschandaal volgt kerk nog jaren'

UTRECHT - Simonis vindt het pijnlijk dat goede geestelijken op de zaak worden aangekeken: "Er gebeurt ook zoveel goeds en daar heeft niemand het over."
Uit onderzoek van de commissie Deetman bleek dat tussen 1945 en 1981 op grote schaal kinderen zijn misbruikt in katholieke instellingen in Nederland. Dit was volgens het eindrapport van de commissie bij kerkbestuurders bekend.
Simonis vindt dat de media vaak eenzijdig over het misbruikschandaal hebben bericht. Over het interview dat Simonis gaf in Pauw en Witteman is de kardinaal nog steeds erg boos. In dat interview deed hij zijn gewraakte uitspraak "wir haben es nicht gewusst". Volgens Simonis werd die uitspraak bewust uit zijn verband gerukt. Hij heeft destijds tevergeefs een klacht ingediend bij de redactie.
RTV Utrecht sprak Simonis omdat het vijf jaar geleden is dat hij als aartsbisschop stopte en uit het bisschoppelijk Paleis aan de Maliebaan vertrok. Het hele gesprek met de kardinaal is dinsdagavond te zien in Uvandaag om 17.00 uur.
Gepensioneerde Simonis over toekomst Kerk
Simonis: 'Misbruikschandaal volgt kerk nog jaren'