Nieuw spoorboekje van NS ingegaan

UTRECHT - De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen is sinds zondag van kracht. Volgens de NS is het de ingrijpendste wijziging in vijf jaar tijd.
Dat komt door de opening van de Hanzelijn (Zwolle-Lelystad) en het rijden met de nieuwe Fyra over de hogesnelheidslijn naar Brussel.
Ook gaan er op vier trajecten vaker treinen rijden. De veranderingen hebben gevolgen voor een derde van de reizigers, schat de NS, maar zullen voor velen van hen tijdwinst opleveren.
De NS zet op de stations in totaal 100 extra medewerkers in die reizigers kunnen informeren. Verder houdt een speciaal team de komende tijd in de gaten of er in de dienstregeling weeffouten zitten die moeten worden aangepast.
Met de nieuwe dienstregeling worden vijf nieuwe NS-stations in gebruik genomen: Kampen Zuid, Dronten, Groningen Europapark, Almere Poort en Halfweg-Zwanenburg.
In het nieuwe spoorboekje is de langste ononderbroken treinrit 400 kilometer lang. Die gaat in de late avond tussen Vlissingen en Groningen (via Amsterdam). De reiziger hoeft dan nergens over te stappen. Eerder was de reis tussen Alkmaar en Maastricht de langste rechtstreekse verbinding.