Gevaarlijke tbs'er noodgedwongen vrij

UTRECHT - De Utrechtse rechtbank moet noodgedwongen een gewelddadige vrouw vrijlaten.
Ze bedreigde in 1997 meerdere mensen in Utrecht met een gaspistool. De inmiddels 42-jarige vrouw kreeg tbs opgelegd en dat werd sindsdien telkens verlengd. Maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde onlangs dat dat helemaal niet mocht.
Het is alleen mogelijk om tbs onbeperkt te verlengen als er een veroordeling voor een geweldsdelict is gedaan. De 42-jarige vrouw dreigde alleen met geweld en dan mag een dader maximaal vier jaar in een tbs-kliniek verblijven.
Die regel was de afgelopen jaren in de vergetelheid geraakt. Of rechters interpreteerden teveel en dat mag ook niet. De rechtbank Utrecht kon niet anders dan de tbs van de vrouw opheffen, maar geeft wel aan erg bezorgd te zijn omdat ze ook in de kliniek nog een gevaar is gebleken.
De vrouw kan over twee weken vrij komen, want dan wordt de uitspraak definitief. Justitie kan dat tegenhouden door in beroep te gaan tegen de uitspraak en kijkt nu naar die mogelijkheid. Ook kan het OM de rechter vragen haar gedwongen op te nemen in een psychiatrische inrichting, maar dat is een langdurig proces.

Gevaarlijke tbs'er noodgedwongen vrijgelaten