Vijf ton naar UU voor onderzoek 4 en 5 mei

UTRECHT - De Universiteit Utrecht gaat groot onderzoek doen naar de beleving van 4 en 5 mei. Met een half miljoen euro subsidie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei onderzoeken sociologen van de universiteit hoe verschillende generaties hun herinneringen en ideeën over vrijheid doorgeven.
Ruim 67 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog sterft de generatie die de oorlog heeft meegemaakt langzaam uit. Het comité wil daarom weten hoe in de toekomst vorm en inhoud te geven is aan het herdenken en herinneren van oorlogen.
Utrecht is uitverkoren voor het onderzoek omdat hier al veel ervaring is opgedaan met onderzoek naar opvattingen van verschillende generaties. De universiteit heeft ook al een grote database met daarin namen van jongeren in heel Nederland die vaak meewerken aan dit soort onderzoeken.
Een Utrechtse onderzoeker hoopt op het onderwerp af te studeren. Hij krijgt hulp van een al gevestigde wetenschapper. Over drie jaar kan het Nationaal Comité 4 en 5 mei de resultaten tegemoet zien.