Urn niet mee door asbest Daelwijck

UTRECHT - Door de vondst van asbest in het gebouw van Crematorium Daelwijck in Utrecht, moeten nabestaanden langer op de as van hun naasten wachten. Dat heeft het management van het uitvaartcentrum bevestigd aan RTV Utrecht.
Het asbest is donderdag ontdekt in de ruimte waar de urnen met as van overledenen worden bewaard. Op dit moment staan ongeveer 350 urnen in de afgesloten ruimte. Medewerkers mogen niet naar binnen en kunnen daardoor de urnen niet aan nabestaanden geven.
Op dit moment wordt onderzocht hoe gevaarlijk de situatie is. Volgende week verwacht Yarden de uitslag. "We kunnen nog geen beloftes doen, maar doen ons uiterste best om alles op te lossen", aldus de woordvoerder.

UITSTROOIEN

De vader van Natasja Bosman uit Utrecht werd in september gecremeerd. Ze kan niet langer wachten op de as, omdat het zijn wens was om zo snel mogelijk te worden uitgestrooid in het bos. De familie wil dat nu op zijn verjaardag doen en dat is al over een week.
"Ik ben desnoods in staat om zelf naar binnen te gaan met een mondkapje of beschermend pak en die bus met as te pakken", zegt dochter Bosman.
Volgens een woordvoerder van Yarden Uitvaartorganisatie, waar Daelwijck onder valt, is de algemene nis uit voorzorg afgesloten. Dat gebeurde nadat het asbest bij renovatiewerkzaamheden aan het licht kwam.
Families die op het as van hun naasten wachten, zijn daarover geïnformeerd. Inmiddels zijn twaalf afspraken geannuleerd.