Urgentie voor bewoners asbestflat Stanleylaan

UTRECHT - Bewoners van de asbestflat aan de Stanleylaan in Kanaleneiland die nog steeds niet hun woning in kunnen, krijgen een urgentieverklaring. Op die manier kunnen ze op korte termijn een ander huis huren.
De meeste evacués wonen alweer in hun appartementen in Kanaleneiland. Alleen de bewoners van de flat aan de Stanleylaan, waar de bron van de asbestbesmetting ligt, zijn nog niet thuis. Het gebouw bestaat uit 48 appartementen.
Gisteren schreef het college nog dat aan het afgeven van urgentieverklaringen veel haken en ogen zitten, maar na bemoeienis van wethouder Isabella van Wonen worden die dus alsnog afgegeven.

OMSTANDIGHEDEN

"We kunnen niet zomaar een urgentie afgeven vanwege de enorme vraag naar woningen in de stad", zegt hij. "Maar ik vind dat als er hele bijzondere omstandigheden zijn, en daar is hier sprake van, je een keer moet durven afwijken van de regels die er zijn."
In juli kwamen asbestdeeltjes vrij bij de sloop van een dakrand van de flat aan de Stanleylaan. Een deel van de wijk werd daarom langdurig ontruimd. Veel bewoners zijn bang dat ze ziek worden en willen graag uit de wijk vertrekken.