BASF-fabriek De Meern grotendeels stilgelegd

DE MEERN - Het overgrote deel van de BASF-fabriek in De Meern ligt sinds dinsdagmiddag stil. Tijdens een jaarlijkse inspectie werden 'essentiële gebreken' geconstateerd.
Volgens BASF zijn twee van de drie installaties uit voorzorg buiten gebruik gesteld, maar is er geen sprake van een calamiteit. De onderdelen liggen stil omdat niet zeker is dat alle veiligheidsmaatregelen goed werken.
Volgens de gemeente Utrecht zijn door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (de vroegere Arbeidsinspectie) essentiële gebreken geconstateerd. "De gebreken zouden te maken hebben met het daadwerkelijk testen van een aantal veiligheidssystemen. BASF kon niet aantonen dat ze dat hadden gedaan', zo schrijft de gemeente in een statement.
Een woordvoerder van BASF omschrijft het alsvolgt: "Enkele risicobeperkende maatregelen werken mogelijk niet naar behoren. Daarom testen we die nu en dat doen we terwijl de installaties stil liggen."
Wanneer de onderdelen weer in gebruik worden genomen, is nog onduidelijk. Dat gebeurt in overleg met de inspectie.
BASF meldt dat er geen gevaar is voor de omgeving van het bedrijf. Op de website van de fabriek staat dat omwonenden en buurbedrijven voor meer informatie contact op kunnen nemen met BASF via telefoonummer 030-6669318 of via demeernhse@basf.com.
De controle viel onder het Besluit Risico's Zware Ongevallen (BRZO) en werd gedaan door de Inspectie SZW dat valt onder het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Audio: Reacties omwonenden BASF-fabriek.
Verslaggever Rik Dogger staat bij BASF